Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da şu anda yaşanan kalifiye eleman sıkıntısının önümüzdeki yıllarda tedirgin düzeyde artmasının beklendiği belirlendi. İş Piyasası ve Mesleki Eğitim Araştırma Enstitüsü (IAB) tarafından yapılan araştırmaya göre, Almanya’da 2026 yılına kadar kalifiye eleman açığının 240 bine ulaşmasının beklendiği açıklandı. Aynı araştırmada Almanya’da 2035 yılına kadar 7 milyon işçi açığı yaşanmasının beklendiğine de dikkat çekildi. İş piyasasında yaşayan ve artması beklenen eleman sıkıntısının giderilmesi için hükümetin zaman kaybetmeden önlem alması da talep edildi.
SORUN BÜYÜK
Alman Ticaret ve Sanayi Odaları (DIHK), Almanya’da her iki işletmeden birinin şu anda bile boşalan iş yerlerini doldurmakta zorlandığını açıkladı. Ülkede son verilere göre 2 milyon 418 bin civarında işsiz olduğu halde, yaklaşık 2 milyon boş iş yerinin doldurulamadığı da belirtildi. Bu yüzden de Almanya genelinde 100 milyar Euro gelir kaybı yaşandığına da dikkat çekildi. Başta sağlık ve sosyal hizmetleri olmak üzere lojistik, otelcilik ve gastronomi alanlarında ciddi eleman sıkıntısı yaşandığı da belirtildi. DIHK, bu yüzden Almanya’nın rekabet gücünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun da altını çizdi.
YEŞİL KART YERİNE Şans Kartı
Almanya’da SDP, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, ülke genelinde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısının aşılması için çalışmalarını hızlandırdı. Geçen yıl kasım ayında Bakanlar Kurulu’nda Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden eleman getirilmesinin kolaylaştırılmasını içeren bazı düzenlemeler karara bağlandı. Daha önceki yıllarda uygulamaya konulan ‘Yeşil Kart’, ‘Mavi Kart’ yerine ‘Şans Kartı’nın (Chansenkarte) hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Buna göre yurt dışına iki yıllık meslek eğitimini bitirenlerin, Almanca seviyesi, meslek tecrübesi, yaş ve Almanya ile bağ gibi kriterler gözönünde bulundurularak ‘puan sistemiyle’ Almanya’ya gelmelerine izin verileceği açıklandı. Öte yandan Almanya’da her yıl 45 bin civarında öğrencinin diploma almadan öğrenim kurumlarını terk ettiğine dikkat çekilerek, bunlara meslek eğitimi yapma garantisi verilmesi de planlandı. Federal Çalışma ve Sosyal Bakanı Hubertus Heil, bu durumda olanlara mesleki eğitimleri sırasında ödeme yapılarak onları işpiyasasına kazandırmanın cazip hale getirileceğini de açıkladı.