Güncelleme Tarihi:
Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinden ayrılan Kathrin Oertel'in kurduğu "Avrupa İçin Doğrudan Demokrasi (DDFE)" derneğinin gösterisine yaklaşık 500 kişinin katıldığı bildirildi.
DDFE'nin ilk kez düzenlediği gösteri, Dresden kentinin sembolü olan '"Frauenkirche" kilisenin önündeki Neumarkt Meydanı'nda yapıldı.
Burada konuşan Oertel, PEGIDA gösterilerinde aşırı sağcı Almanya'nın Nasyonal Demokratik Parti (NPD) taraftarlarına bir platform verildiğinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.
PEGIDA gösterilerinde "Yalancı basın" sloganları atanlardan dolayı da hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Oertel, kurdukları DDFE ile "halkın sesi olmak" istediklerini ifade etti.
"Yeniden başlıyoruz" ifadesini kullanan Oertel, doğrudan demokrasi, ifade özgürlüğü, iç güvenlik, göç yasası, emeklilik ve aile politikası, barış politikası ve TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) konularının yer aldığı ve DDFE'nin hedefleri arasında yer alan 7 maddelik strateji belgesini tanıttı.
Söz konusu strateji belgesinde PEGIDA'da olduğu gibi "Avrupa'nın İslamlaşmasıyla" ilgili bir maddenin yer almaması dikkati çekti.
PEGIDA'nın eski başkan yardımcısı Rene Jahn da iki Almanya'nın birleşmesinden önce eski Doğu Allmanya'da (DDR) 1989 yılındaki gibi halkın sokağa çıktığını savunarak, doğrudan demokrasi istediklerini ifade etti.
Jahn, DDFE'nin yuvarlak masa toplantıları düzenleyerek insanların endişelerini siyasetçilere aktarmak istediklerini kaydetti.
Dresden polisi tarafından yapılan açıklamada, gösteriye yaklaşık 500 kişinin katıldığı ve 588 polisin görev aldığı belirtilerek, gösterinin olaysız geçtiği ifade edildi.
DDFE'nin gelecek hafta karnaval şenliği olduğu için gösteri yapmayacağı, bir sonraki gösterinin hangi gün olacağı konusunda katılımcıların karar vereceği kaydedildi. Bu gösterilerin PEGIDA'nın yürüdüğü pazartesi günü olmayacağı ifade edildi. PEGIDA hareketi ise yarın Dresden'de bir gösteri yapmayı planlıyor.
Dresden kentinde 20 Ekim'de 350 kişilik PEGIDA grubu gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle giderek destek bulmuş, grubun 12 Ocak'ta yaptığı gösteriye 25 bin, 25 Ocak'taki son gösteriye ise 17 bin 300 kişi katılmıştı.
PEGIDA hareketinin kurucusu Bachmann, Adolf Hitler'in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafının ve yabancı düşmanlığı içeren ifadelerinin sosyal paylaşım sitesinden paylaşmasının ortaya çıkması ve Dresden Savcılığı'nın konuyla ilgili soruşturma başlatması üzerine görevinden istifa etmişti.
Bachmann'dan sonra PEGIDA'nın yüzü olarak nitelendirilen, hareketin sözcüsü Kathrin Oertel ile 4 kişi de yönetimden ayrılmış ve bu kişiler DDFE altında yeni bir dernek kurmuştu. PEGIDA'nın yönetiminde yaşanan bu sorunlardan dolayı 2 Şubat'ta planlanan PEGIDA gösterisi düzenlenmemişti.
Ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin'de BAERGIDA, Köln'de KOEGIDA, Münih'te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu.