Güncelleme Tarihi:
Thüringen Eyalet Meclisi'nde yapılan oylamanın ilk turunda 91 oydan 45'ini alındı. Çoğunluğu sağlayamadığı için yapılan ikinci turda ise 90 geçerli oyun 46'sını alan Ramelow, başbakan oldu.
Oylamada, 43 de hayır oyu çıktı. 1 oyun geçersiz sayıldığı oylamada 1 milletvekili de çekimser kaldı.
Bodo Ramelow, Thüringen Eyalet Meclisi Başkanı Christian Carius'un sonucu açıklamasının ardından yemin ederek Almanya'da Sol Partili ilk başbakan olarak resmen görevine başladı.
Mecliste teşekkür konuşması yapan Ramelow, “Muhalefet ile güven içinde çalışma yapmak istiyorum” dedi.
14 Eylül'de yapılan eyalet meclisi seçimlerine düşük katılımın herkesi düşündürmesi gerektiğini dile getiren Ramelow, birlikte insanların daha fazla siyasete katılımını sağlamak için çalışmak istediğini ifade etti.
Thüringen eyaletinde son haftalarda yoğun bir siyasi tartışmanın yaşandığına işaret eden Ramelow, tartışmaların siyasi kültür içinde yapılmasını isteyerek, kendisinin de buna katkı sağlayacağını kaydetti.
“Son günlerde bugünün tarihi bir an olduğunu duydum” diyen Ramelow, bunun tarihi bir an olmadığını, tarihi anın 25 yıl önce eski Doğu Almanya'da Erfurtluların güç merkezini işgal ederek bir siyasi süreci başlatması olduğunu kaydetti.
Eski Doğu Almanya rejiminin tarihsel olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Ramelow, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) eski eyalet başbakanı Christine Lieberknecht'te de geçen yasama döneminde yaptığı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Ramelow, konuşmasının ardından arkadaşlarına sarılarak tebrikleri kabul etti. Thüringen eyalet hükümetinde 4 Sol Partili, 3 SPD'li ve 2 Yeşiller
Partili bakan bulunacak.
Bazı kesimler Sol Parti'ye karşı
Öte yandan, Sol Partili bir siyasetçi olan Ramelow'un eyalet başbakanı olması bazı siyasetçiler ve insan hakları savunucuları tarafından da eleştiriliyor.
Sol Parti'yi eski Doğu Almanya'da 1949-1990 yıllarında iktidarda bulunan Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) devamı olarak gören bazı kesimler, eski Doğu Almanya rejiminin yaptıklarından SED'i sorumlu tutulması nedeniyle Sol Parti'nin iktidara gelmesine karşı çıkıyor.
Federal düzeyde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), SPD ve Yeşiller Partisi şimdiye kadar Sol Parti ile koalisyon kurmaya yanaşmadı.
Eyalet düzeyinde de daha önce Berlin, Mecklenburg-Vorpommern ve Brandenburg eyaletlerinde Sol parti hükümet ortağı olmuş ancak bugüne kadar Sol Partili bir siyasetçi eyalet başbakanlığı yapmamıştı.
Thrüngen eyaletinde 14 Eylül'de yapılan seçimlerde 34 eyalet meclis üyesi kazanan CDU birinci parti oldu ancak CDU ile 2009'dan beri hükümette bulunan SPD, seçimlerden sonra bu ortaklığı sürdürmek istememişti.
Bunun üzerine seçimlerde 28 eyalet meclis üyesi çıkaran Sol Parti, 12 sandalye kazanan SPD ile 6 meclis üyesi çıkaran Yeşiller Partisi Bodo Ramelow'un başkanlığında hükümeti kurma konusunda anlaşmış ve dün koalisyon sözleşmesi imzalanmıştı.
Eyalet meclisinde grup başkanıydı
Aşağı Saksonya'nın Osterholz-Scharmbeck kentinde 1956 yılında dünyaya gelen Ramelow, perakendecilik mesleki eğitimi aldıktan sonra Hessen eyaletinde sendikal çalışmalarda bulundu.
İki Almanya'nın birleşmesinin ardından sendika çalışmalarını Thüringen eyaletinde sürdüren Ramelow, SED'nin devami olan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) üyesi olarak Thüringen Eyalet Meclisi'ne seçildi ve burada Meclis Grubu Başkanlığını yaptı.
Savaş karşıtı olarak tanınan Ramelow, 2005 yılında Federal Meclis'te milletvekilliğine seçilerek 2009 yılına kadar bu görevi sürdürdü.
PDS ile Almanya'da kurulan Çalışma ve Sosyal Adalet Seçin İnisiyatifi (WASG) Partisi'nin “Sol Parti” adı altında birleşmesinin ardından yeniden Thüringen Eyalet Meclisi'ne dönen Ramelow, şimdiye kadar Meclis Grubu Başkanlığını yürüttü.