Almanya adım adım gevşiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya adım adım gevşiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2020 13:42

Almanya’da Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesi kapsamında yarından itibaren küçük mağazalar kapılarını açıyor. Bazı eyaletlerde okullar kademeli olarak ders başı yapıyor. Uzmanlar vatandaşın mağazalara hücum etmesini ise beklemiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koronavirüs ile mücadele çerçevesinde alınan önlemlerin gevşetilmesine yönelik açıklanan kararlar yarından itibaren uygulanacak. 800 metrekareden küçük mağazalar ve işletmeler kepenklerini açacak. Ülkede hayat da böylece normale dönmeye başlayacak. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin iflasını önlemek amacıyla mağazaların faaliyetlerine sıkı kurallar altında izin verildi. 20 metrekareye bir müşteri kuralı işletilecek. Mağaza sahipleri dükkânlarının yeniden açılmasına sevinirken, uzmanlar ilk hafta halkın mağazalara hücum edeceği yönündeki beklentilerin boşa çıkacağını, bir hafta sonra eski müşteri seviyesine ulaşabileceği tahmin ediyorlar. Hükümet tamirhaneleri, kitapçıları ve bisiklet mağazalarını ise metrekare sınırlamasından muaf tuttu.

Almanya adım adım gevşiyor

Almanya adım adım gevşiyor
TÜM EYALETLERDE UYGULAMA AYNI DEĞİL
Hükümetin aldığı karara tüm eyaletler uymuyor. Bazı eyaletlerde 800 metrekareden büyük olan mağazaların da belli şartlar altında açılmasına izin veriliyor. Rheinland Pfalz, Hessen ve Saarland eyalet hükümetleri büyük mağazaların dükkânlarını 800 metrekare ile sınırlamaları durumunda yarından itibaren kapılarını açmalarına olanak tanıdı. Alışveriş merkezlerinin kapalı kalması yönünde karar alınmasına rağmen Branrdenburg ve Aşağı Saksonya eyalet hükümetleri AVM’deki 800 metrekareden küçük dükkânların ve mağazaların açılmasına izin verecek. Berlin ve Brandenburg’da mağazalar pazartesi yerine çarşamba günü açılacak. Thüringen’de ise 27 Nisan’da dükâanların faaliyete geçilmesi kararlaştırıldı. Koronavirüsten en çok etkilenen eyaletlerin başında gelen Bavyera’da yarın bahçe ve inşaat malzemeleri satan dükkânlar kapılarını açacak. Bir hafta sonra da tamirhaneler, bisikletçiler ve kitapçıların açmasına izin verilecek.
Almanya adım adım gevşiyor

Almanya adım adım gevşiyor
DERS BAŞI BAŞLIYOR
Almanya’da okullar da kademeli olarak ders başı yapıyor. Federal hükümet ve eyalet hükümetleri geçen hafta, 4 Mayıs’tan itibaren okulların kademeli olarak açılmasını karara bağlamıştı. Ancak kimi eyaletler daha erken okulları açma kararı aldı. Berlin, Brandenburg ve Saksonya’da yarın okulların bir kısmı kapılarını açıyor. Lise bitirme sınavı olarak bilinen Abitur sınavına hazırlanan öğrenciler bu eyaletlerde yarından itibaren okula gidecek. Berlin’de 10. sınıflar 27 Nisan’da, ilkokul son sınıf öğrencileri de 4 Mayıs’ta sınıflarda olacak. Diğer eyaletlerin bir kısmı 27 Nisan’da okulları yine kademeli olarak açacak. Büyük bölümü ise 4 Mayıs’ta derslere başlayacak.
Almanya adım adım gevşiyor
Nereler açılacak
Dondurmacılar müşteri almayacak, dondurmasını alan gidecek. Restoranlar ve oteller ise kapalı kalacak. Ancak restoranların ve otellerin açılması için tartışmalar sürüyor. Kapalı kalacak iş yerleri şunlar: Bar, kulüpler, diskotekler, birahaneler, konaklama tesisleri, genelevler, berberler (4 Mayıs’ta açılacaklar), eğlence yerleri, spor salonları, sinema, opera, tiyatro, sauna, yüzme havuzu, nargile kafeleri, hayvanat bahçeleri ve müzeler kapalı kalacak.

 

BAKMADAN GEÇME!