Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 16 milyon göçmen kökenlinin yaşadığı Almanya’da, 700 bin göçmen kökenli girişimcinin istihdam ettiği işçi sayısı 2005 yılında 947 bin dolayındayken, bu sayı 2014 itibariyle bir milyon 300 bin kişiye yükseldi.
EYALETLERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR
Araştırmaya göre, aynı yıllarda göçmen nüfustaki artış oranı yüzde 9 düzeyinde oldu. Göçmen girişimcilerin sağladığı istihdam Almanya içerisinde bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Almanya’da en çok göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya’da yaklaşık 300 bin kişi istihdam edilirken, Hessen ve Berlin en fazla istihdam artışının gerçekleştiği eyaletler oldu. Başta Doğu eyaletleri olmak üzere, Aşağı Saksonya, Rheinland-Pfalz ve Hamburg’ta ise düşüş yaşandı.
KLASİK SEKTÖRLERDEN UZAKLAŞILIYOR
Göçmen girişimcilerin faaliyet gösterdikleri sektörlerde de değişiklik gözleniyor. Göçmenlerin klasik olarak iş yaptıkları alanlarda (ticaret ve gastronomi) 2005 yılına göre yüzde 10 gerileme oldu. Göçmen işletmelerinin yüzde 28’i ticaret ve gastronomi alanında iş yaparken, hemen hemen yarısı da hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor.
KENDİ İŞİNİ YAPAN DAHA ÇOK KAZANIYOR
Araştırmaya göre, kendi işini yapan göçmenler ayda ortalama net 2 bin 167 Euro kazanıyor. Başkasının işinde çalışanların ise geliri yüzde 40 daha düşük. Bu kişilerin ayda ortalama geliri bin 537 Euro. Göçmen kökenlilerin kazancı da Almanlara oranla yüzde 30 daha düşük. Bertelsmann Vakfı görevlisi Garcia Schmidt’e göre, aradaki gelir farkı göçmenlerin hem daha sonra girişimciliğe başlamaları hem de eğitim düzeylerinden kaynaklanıyor.