Güncelleme Tarihi:
SPD İçişleri Politikası Sözcüsü Dieter Wiefelspütz, Almanya'da Ditib'e bağlı dernekleri Türk devletinin etkisinin olup olmadığının gözden geçirilmesini önerdi.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) İçpolitika Sözcüsü Dieter Wiefelspütz ise Türk-Alman ilişkileri görüşülürken DİTİB'e bağlı dernekleri Türk devletinin etkileyip etkilemediğinin de bir konu olarak gözden geçirilmesini önerdi.
Haftalık “Der Spiegel” dergisinin “Prangalı çocuklar” başlığı altında yayınladığı haberinde, Almanya'daki en büyük İslami çatı örgütünün tabanı ile büyük bir sürtüşme yaşama aşamasında olduğuna yer verildi. Haberde, Erfurt'lu İslam bilimci Michael Kiefer'in Ditib'in Türkiye'den atanan bir müşavir tarafından idare edildiğine dikkat çekerek, “DİTİB'in politikası Almanya'daki Müslümanlar'ın uyumunu zorlaştırıyor” sözleri de yer aldı.
“Der Spiegel” dergisi, Michael Kiefer, “Örnek Tüzük”üne 12. maddesinde imamlara ayrıcalıklı sözhakkı verilmesinin öngörülmesinin demokrasiyle ve Almanya'da geçerli yasalarla bağdaşmadığı şeklindeki görüşünün yanı sıra CDU milletvekili Kristina Köhler'in “Böyle bir durumda kurultay dıştan yönlendirilecek” sözlerine de yer verdi.
“Der Spiegel”de, Türk bayrağı önünde Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ve Duisburg'daki DİTİB Camii'nde namaz kılanları gösteren iki fotoğrafın da yayınlanan haberde, Dormagen Türk-İslam Kültür Derneği'nin 6'sı erkek, biri kadın toplam 7 yönetim kurulu üyesinin ocak ayında Türkiye'nin etkisine tepki göstermek için bir toplantı yaptığı da belirtildi.
Haberde ayrıca Duisburg-Rheinhausen Türk-İslam Cemaati Başkanı Yaşar Altun'un Almanya'da büyüyen ve Almanya'da eğitim gören imamların burada yaşayan müslümanlara daha yararlı olabilecekleri şeklindeki yaklaşımı da yer aldı. Yaşar Altun, konuyla ilgili olarak “Türkiye'den gelen imamların kendilerine gelebilmeleri için bir yıla ihtiyaçları var. Cemaati tanıyabilmeleri için de bir yıl geçiyor. Daha sonraki yıl da zaten geri dönüyorlar” dedi.
Öte yandan Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble öncülüğünde düzenlenen İslam Konferansları'nı düzenli olarak katılan ve Almanya'daki okullarda İslam dini dersleri ile ilgili olarak ciddi bir muhatap olan DİTİB'e bağlı dernekleri Türk devletinin etkileyip etkilemediğinin gözden geçirilmesinin istenmesi “anlaşılması imkansız bir tutum” olarak değerlendirildi.