Güncelleme Tarihi:
ALMANYA, iç istihbarat teşkilatının gizli belgelerini yayınlayan iki gazeteciye karşı vatana ihanet soruşturmasıyla çalkalanıyor. Soruşturmayı başlatan Federal Savcı Harald Range’nin istifası isteniyor. İktidar ortağı SPD ve Yeşiller, Federal Savcı’nın istifasını istedi. Hıristiyan Birlik Partileri ise karşı. Federal Savcılık şimdilik soruşturmayı durdurdu. İçişleri Bakanlığı ise soruşturmanın belirli kişilere değil, meçhul kişilere (muhbirler) olduğunu belirterek, tartışmaları yatıştırmaya çalışıyor.
Vatan hainliği suçlaması şöyle gelişti: Almanya iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Hans Georg Maassen, internet haber blog’u Netzpolitik.org hakkında devletin gizli belgelerini yayınlama yoluyla vatana ihanet suçu işlediğinin soruşturulmasını istedi. Soruşturma gerekçesi, sitenin istihbaratın interneti gözetleme faaliyetlerini artırmayı planladığına dair belgeleri yayınlamasıydı. Savcılık konunun vatan hainliği suçlamasına girip girmediği üzerine bir bilirkişi raporu hazırlatarak, soruşturma açmaya karar verdi. Soruşturmada bloğun haber müdürleri Markus Beckedahl ile Andre Meister’in adları yer alıyor. Ancak kamuoyundan gelen baskılar üzerine soruşturma askıya alındı.
İSTİFA ETSİN: Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu Üyesi SPD’li Christian Flisek vatana ihanet soruşturmasını “ürkütücü” olarak nitelendirerek savcının istifasını istedi. SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de Başsavcı Range’nin sorumluluk alanlarını gözden kaçırdığını ifade ederek, “ABD’nin dinleme skandallarına karşı harekete geçmek yerine anayasanın koruma altına aldığı basın özgürlüğüne, blog üzerinden saldırıya geçmek kesinlikle başsavcının sorumluluk alanına girmiyor” dedi.
MERKEL DEVREDE: Tartışmaların büyümesi üzerine Başbakan Angela Merkel de devreye girdi. Hükümet sözcüsü, Başbakan Merkel’in gazetecilere vatan hainliği suçlamasına şüpheyle baktığını ve basın özgürlüğünü “en yüksek değer” olarak vurguladığını açıkladı. Merkel ayrıca soruşturmaya şüpheyle bakan ve önceden Federal Savcılığı uyaran Adalet Bakanı Heiko Maas’a tam destek verdi. Hükümetin dünkü basın toplantısında basın mensupları, ‘Başbakan ve yetkili bakanlar soruşturma açılacağını bilmiyorlar mıydı’ sorusu üzerinde yoğunlaştı. Hükümet sözcüsü Christiane Wirtz, Başbakan Merkel’in ve başbakanlığın soruşturmayı ilk kez medyadan öğrendiğini söyledi.
50 YIL SONRA İLK VATANA İHANET SUÇLAMASI
Almanya’da iki gazeteciye vatana ihanet suçlamasıyla soruşturma, 1962’de Spiegel dergisine açılan vatana ihanet skandalını çağrıştırdı. Kamuoyu 50 yıl sonra gazetecilerin yeniden vatana ihanetle suçlamasına öfkelendi. Olay, Almanya’nın dış dünyadaki imajını zedeleyeceği endişesi ve yorumlarına yol açtı. 1962 yılında Spiegel dergisine devletin gizli belgelerini yayınlayacakları gerekçesiyle polis baskını yaşanmış, genel yayın yönetmeni Rudolf Augstein tutuklanmıştı. Ancak suçlama yargıdan daha sonra geri dönmüştü.