Almanya’da ayrımcılıkla mücadelede ‘Karagöz-Hacivat’lı çözüm

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ayrımcılıkla mücadelede ‘Karagöz-Hacivat’lı çözüm
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2018 12:28

Almanya’nın Hessen Eyaletindeki bazı ilkokullarda hazırlanan bir proje kapsamında, ayrımcılıkla mücadele için Türk gölge oyunu ‘Karagöz-Hacivat’tan yararlanılıyor.

Haberin Devamı

FULDA Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Türkan Kanbıçak tarafından yürütülen ‘Karagöz ve Hacivat, Zippe ile senin bölgende buluşuyor’ başlıklı proje, Hessen Eyaleti Eğitim Bakanlığı tarafından destekleniyor. Eyalet İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen projede, 2 ila 6’ncı sınıflardaki öğrencilere ırkçılıkla mücadele bilinci gölge oyunu vasıtasıyla kazandırılıyor. Yılda ortalama 9 okulda yapılan gösterimlerde, geleneksel gölge oyununun orijinal Türkçe müzikleri de kullanılıyor.
Dr. Türkan Kanbıçak, çocuklar tarafından yazılan gölge oyunlarında Karagöz ve Hacivat dışında Yahudilerin masal kahramanı Zippe’nin de yer aldığını söyledi. Almanya’da antisemitizm ve İslam karşıtlığı gibi tehlikelerle daha ilkokul çağında mücadele edilmesi gerektiğini belirten Kanbıçak, projenin bir haftalık süreyi kapsadığını söyledi. Kanbıçak, “Bizi davet eden okullara gidiyor ve bir gölge oyununu çocuklarla sahneliyoruz. Bu oyun aynı zamanda Frankfurt’taki Musevi Müzesi’nde de sergileniyor. Çocuklar böylece farklı kültürleri anlama ve birlikte çalışma fırsatı buluyor” dedi.

Haberin Devamı

HİKAYEYİ ÇOCUKLAR YAZIYOR
Eğitimler sırasında öğrencilerle sadece hikayenin giriş kısmını paylaştıklarını anlatan Dr. Kanbıçak, geri kalanını ise çocukların tamamladığını belirtti. Bu sayede bir kültür transferinin de gerçekleştiğini vurgulayan Kanbıçak, “Bu aşamada başka bir dinden ve kültürden olmanın nasıl hissettirdiği sorgulanıyor. Karagöz-Hacivat ve Zippe dışındaki karakterleri de çocuklar kendileri oluşturuyor. Aslında yaptığımız şey bir kültür ve tolerans transferi” diye konuştu.

AYRIMCILIK İLKOKULLARA İNDİ
Almanya’da son dönemlerde artan ayrımcılığa da değinen Kanbıçak, ülkede yabancılara karşı ön yargı ve ayrımcılığın çok ciddi bir tehlike oluşturduğuna dikkati çekti. Kanbıçak, “Bu tür eğitimler mümkün olduğu kadar küçük yaşlarda yapılmalı. Çocuklar büyüdükçe farklı kültürlere karşı tahammül etmekte zorlanabilir. Bunları erken yaşlarda tanırlarsa, kabul etmeleri ve birlikte yaşama kültürünü geliştirmeleri kolaylaşır” dedi.

BAKMADAN GEÇME!