Almanya’da, ‘AfD’ye yasak’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da, ‘AfD’ye yasak’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2022 10:58

Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, Almanya’da darbe planına adı karışanlar arasında sağ popülist AfD’lilerin de bulunması üzerine partinin yasaklanmasını istedi, CDU Genel Başkanı Friedrich Merz “İşe yaramaz” diyerek buna karşı çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da darbe planları yapan ‘Reichsbürger’ (İmparatorluk Vatandaşları) arasında yabancı ve İslam karşıtı parti Almanya için Alternatif (AfD) eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann’ın da bulunduğunun ortaya çıkması üzerine partinin yasaklanması tartışmaları yeniden alevlendi. Demokrasi düşmanı tutumu nedeniyle bazı eyaletlerde AfD’nin faaliyetleri Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından uzun süredir izlenirken, Yeşiller, partinin tamamen yasaklanmasını istedi. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, “Biz aşırı sağcıların parlamentoda bir kolu olduğunu görüyoruz. O da AfD’dir. Bu nedenle parti yasağı ciddi bir biçimde gözden geçirilip incelenmelidir. AfD yasağı tabu olmamalıdır” dedi.

Almanya’da, ‘AfD’ye yasak’ tartışması

Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang

Haberin Devamı

AfD’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in borazanlığını yaptığını söyleyen Lang, aynı zamanda demokrasiyi ve Almanya’yı hor görmekle suçladı. Thüringen İçişleri Bakanı Georg Maier (SPD) de AfD’nin yasaklanmasını istedi. Bunun için yeterli gerekçeler bulunduğunu savunan Maier, “AfD anayasa düşmanı bir partidir. AfD, bizim özgürlükçü, demokratik temel ilkelerimizi devre dışı bırakmak istiyor. Biz bunu kanıtladık” dedi.

Almanya’da, ‘AfD’ye yasak’ tartışması

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz

‘POLİTİK MÜCADELE SERGİLEMELİYİZ’
Almanya’da ana muhalefetin büyük kanadı CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ise AfD’nin yasaklanması önerisine karşı çıktı. AfD yasağının işe yaramayacağını belirten Merz, “Bu parti yasaklansa bile aynı kişiler ertesi gün başka bir isim altında yeniden bir araya gelecekler ve uyum yeniden baştan başlayacaktır. O nedenle bu partiye karşı hukuksal işlemler başlatmak yerine kararlı bir biçimde politik mücadele sergilemeliyiz” dedi.

Almanya’da, ‘AfD’ye yasak’ tartışması

AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla

Haberin Devamı

AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla ise partilerinin ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ile kesinlikle hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi ve “Bu üşütüklerle işimiz olamaz” dedi. Darbe planlarına adı karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınan AfD’li eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann’ın suçlamaların somutlaşması halinde partiden ihraç edileceğini belirten Crupalla, “İmparatorluk Vatandaşları’nın yanında olanların AfD’de yeri yoktur” diye konuştu.

Almanya’da, ‘AfD’ye yasak’ tartışması

BAKMADAN GEÇME!