Güncelleme Tarihi:
En son 400 yıl önce bir korsanın yargılandığı ülkede bu nedenle bütün dikkatler bu davaya çevrildi. Hollandalı askerler tarafından yakalanarak Almanya'ya gönderilen zanlıların Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasında savcı, silahlı ağır gasp suçlaması nedeniyle cezalandırılmalarını istedi. Alman ceza kanununun 10'uncu maddesine göre uluslararası karasularda seyir eden gemilerde ortaya çıkan ihtilaflardan Alman mahkemelerinin sorumlu olduğu belirtiliyor.
15 YIL HAPİS İSTENİYOR
Söz konusu sanıklar geçen nisan ayında 'Taipeh' isimli Alman ticaret gemisini kaçırmış, bölgede devriye görevi yapan Hollanda Deniz Kuvvetleri'ne ait birlik tarafından yakalanmıştı. Korsanlar daha sonra Almanya'nın talebi üzerine buraya iade edilmişti. Kaçırdıkları gemi karşılığında fidye isteyen korsanların 15'er yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. Uluslararası Denizcilik Bürosu'na göre şu an 23 gemi Somalili korsanlar tarafından kaçırılmış durumda.
YAŞ KAVGASI YAŞANDI
Saldırıdan 7 ay sonra hakim karşısına çıkan sanıkları toplam 20 avukat müdafa ediyor. Avukatlar, dünkü ilk duruşmada, sanıklar arasında yaşı 13 olan bir zanlının da bulunması nedeniyle duruşmanın kamuoyuna kapalı olarak yapılmasını istedi. Ancak savcı, söz konusu sanığın aslında daha yaşlı olduğunu iddia etti ve avukatların isteği kabul edilmedi. Günümüzde korsanların yargılanmasına pek sık rastlanmadığı için duruşma bir çok ülkede büyük yankı buldu.
İDAM EDİLDİLER
LİMAN kenti Hamburg bundan 400 yıl önce de korsanların yargılanmasına ev sahipliği yaptı. Deutsche Welle'nin haberine göre Ortaçağ'da 500 korsan bir hayli hızlı bir yargılama sürecinin sonunda hüküm giymiş, bir kısmı gemilerin kazıklarına asılarak idam edilirken bir kısmı da başları kesilerek öldürüldü. Haberde "Aslında açık denizlerde korsanlığın yeniden bir soruna dönüşmesi de çok yeni, sadece sekiz yıldır uluslararası toplum ve devletler bu sorunla yeniden karşı karşıya. Hollanda donanmasının, Somali açıklarındaki Alman gemisi ve mürettebatını korsanların elinden kurtararak zanlıları Almanya'ya iade etmesinin zeminini AB'nin korsanlıkla mücadele için başlattığı “Atalanta Harekâtı ” antlaşması ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku sağladı" bilgise verildi.
SANCILI SÜREÇ
Korsanların kimlik tespiti ve zanlıların yaşının belirlenmesinde sıkıntı yaşandığı belirtilen haberde şu ifadeler yer aldı: "Zanlılar gerçek yaşlarını ifade etmiyor, daha küçük olduklarını söylüyorlar. 18 yaşından küçükler çocuk mahkemelerinde yargılanıyor ve daha hafif cezalara çarptırılıyorlar. Ayrıca deliller konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Çünkü hem korsanların silahları hem de üzerlerinde parmak izlerinin tespiti gerekli. Deniz hukukçuları 'Elinizde korsan çetesi var. Ayaklarında terlik, üzerlerinde tişört. Silahlarını gemiden atıp, ‘Biz sadece gemiye bakmaya geldik, balıkçıyız' diyorlar ve bu sizin suçluları tespit etmenizi zorlaştırıyor”