Güncelleme Tarihi:
Alman Maliye Bakanlığı'nın, Türkiye ile 2011 yılında imzalanan çifte vergilendirme yasasına dayanarak, 4 yıllık vergi borcunu toplu istediğine ilişkin yazıyı emeklilerin Türkiye'deki adresine gönderdiği öğrenildi.
Almanya'nın Köln kentinde mali müşavirlik yapan Süleyman Çelik yaptığı açıklamada, söz konusu yasanın Türkiye ile Almanya arasında 2011 yılında imzalanmış olmasına rağmen, maliyenin bu tür vergi mükelleflerine yeni mektup göndermeye başladığını ve gelirin 10 bin euronun üzerindeki kısmı için talep ettiği vergileri geriye dönük toplu olarak tahsil etmek istediğini söyledi.
Emeklilerle ilgili çifte vergilendirme kanunu hakkında bilgi veren Çelik, "Almanya, 2005 yılında özellikle emeklilerden de vergi alabilmek için yaşlılık gelirleri kanunu adı altında çıkardığı kanunla, emeklilik gelirlerini vergilendirmek için yasayı yürürlüğe soktu. Bundan hareketle 2011 yılında da Türkiye ile çifte vergilendirme yasası imzalandı. Almanya'da uzun süre çalışıp emekliliği hak ettikten sonra Türkiye'ye dönen emeklilere de Almanya vergi kanunlarına göre vergi verme mesuliyeti getirildi" diye konuştu.
"Alman maliyesi vergi almak için Almanya'dan emekli olup Türkiye'de yaşayan ve geliri 10 bin euronun üzerinde olan emeklilerin peşine düştü" diyen Çelik, geliri 10 bin euronun altında olan ve Türkiye'de yaşan emeklilerden ise Alman maliyesinin vergi talep etmediğini vurguladı.
Almanya'dan emekli olup memleketi Sivas'ta yaşayan bir vatandaşa gönderilen mektubu örnek gösteren Çelik, "Bu kanun her ne kadar 2011 yılında çıkmış olsa da Alman maliyesi yeni yeni emeklilerimize mektup gönderiyor ve 4 yıl geriye dönük gelirlerinden de vergi isteyebiliyor. Örneğin, Sivas'ta yaşayan bir emeklimizden toplam 4 yılın vergisi isteniyor. Toplu istenen bu para ise emeklilere büyük bir yük getirecektir" ifadelerini kullandı..