Güncelleme Tarihi:
Süddeutsche Zeitung, NDR ve WDR, Almanya’nın Türkiye ile bu konuda görüşmeler yürüttüğünü yazdı. İçişleri Müsteşarı Emily Haber’in Ankara ile görüşmeleri yürüten kişi olduğunu belirten gazete, yeni istihbarat anlaşması istenmesini, Alman istihbaratına göre Almanya’dan IŞİD’e katılan yaklaşık 600 civarındaki militanın yüzde 90’ının Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçmesi ve tekrar aynı yolla Almanya’ya dönmesi olduğunu duyurdu.
“Memorandum of Understanding” olarak adlandırılan yeni anlaşma ile Alman Anayasayı Koruma Örgütü ve Dış İstihbarat Servisi BND’nin Milli İstihbarat Teşkilatı ile terörizmin önlenmesi konusunda daha sıkı işbirliğini öngördüğü belirtiliyor.
İSİM VERİLMESİNE RAĞMEN SONUÇ ALINAMIYOR
Alman yetkililerin yıllardan beri ısrarla belirtmeleri ve rica etmelerine rağmen, istenilen sonucun alınamadığından şikayet ettiklerini aktaran gazete, yetkililerin zaman zaman isim vererek önlem alınmasını istedikleri halde, militanların geçişinin önleneceğinden emin olmadıklarını yazdı.
YARALI ALMAN MİLİTANLAR TÜRKİYE’DE TEDAVİ OLUYOR
Almanya’dan giden IŞİD militanlarının, çatışmalarda yaralandıktan sonra Türkiye’de tedavi olduklarını öne süren gazete, buna örnek olarak Alman IŞİD’ci Denis Cuspert’i gösterdi.
Haberde Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jäger’in, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière’den aylardır Türkiye ile işbirliği yapmasını istediği da aktarılırken, Türkiye ile işbirliğinin zorluğu nedeniyle Almanya’nın önlem olarak IŞİD militanlarının kimliklerine el koyma yoluna gittiği vurgulandı.
Almanya’nın Türkiye ile olan işbirliğinden memnun olunmadığı için, Alman Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Hans-Georg Maaßen’in Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Berlin ziyareti öncesinde teamüllerin dışına çıkarak, açıkça basında Türkiye’nin bu konuda daha fazla çaba sarfetmesini istediği de hatırlatıldı.
BND’NİN TÜRKİYE’Yİ DİNLEMESİ VE ÜÇ MİT’ÇİNİN TUTUKLANMASI
Alman yetkililere göre, Türkiye ile işbirliği son yıllarda giderek zayıfladı. Türkiye’nin önceleri Almanya’dan PKK militanlarının daha sıkı takip edilmesini isterken, son dönemlerde Almanya’nın Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkması ve son olarak da üç MİT’çinin gözaltına alınmasının Türkiye’nin isteksiz davranmasında etkili olduğu yorumları yapılıyor.
Tüm gelişmelere rağmen, Alman yetkililerin yeni istihbarat anlaşmasının kısa zamanda imzalanması umdukları, bunun terörün önlenmsi için gerekli olduğunu söyledikleri aktarılıyor.