Almanya Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 10:51

Türkiye'deki seçim sonuçları Almanya'nın ikili ilişkileri yeniden canlandırma eğilimini güçlendirdi. Merkel hükümeti “Ankara ile diyaloğu güçlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkikiye'de seçim sonuçları, Merkel hükümetini Türkiye ile soğuyan ikili ilişkileri canlandırmak için hareketlendirdi. Gezi olaylarından sonra giderek soğuyan Türkiye Almanya arası ilişkilerde şimdi yeni bir başlangıç ve atılım bekleniyor.

Başbakan Merkel hükümeti Türkiye'yle diyaloğun derinleştirilmesini istedi. Hükümet partileri Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) Grubu Dışpolitika Sözcüsü Jürgen Hardt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ankara ile ikili, AB ve Uluslar arası düzeyde diyaloğu ilerletip güçlendireceğiz. Almanya'nın Uluslar arası partnerleri arasında Türkiye'nin özel bir rolü var. Suriye'de iç savaşı sona erdirme çabalarında, mülteci krizine çözüm bulmada ve bölgedeki Uluslar arası terörizmle mücadelede Türkiye merkezi bir aktör” dedi. 

Almanya Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istiyor

BÜYÜK SORUNLAR BEKLİYOR

Almanya'da hükümet çevreleri Türkiye'de yeni hükümete destek vermek istiyor. Ancak Berlin, yeni hükümetin önünde önemli sorunlar beklediğini, bu sorunları nasıl çözüme kavuşturacağını yakından izleyeceğini de açık bir dille vurguluyor. Dışpolitika sözcüsü Hardt, “Türkiye'deki seçim sonuçlarını Türk halkının istikrar ve barış arzusunun bir ifadesi olarak değerlendiriyoruz. Seçim sonucu, yeni hükümetin önünde duran sorunların üzerine kararlıca gideceği ümidi veriyor. Ülke iç politikada zor bir durumda” dedi.Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Michael Roth, Türkiye ile ilişkileri canlandırmak istediklerini belirtti ve  beklentilerini şöyle sıraladı: “Biz hükümetin bir an evvel kurulmasını, Kürtlerle çözüm sürecinin yeniden canlandırılmasını, AB ile mülteci sorunu konusunda daha sıkı ilişkiler, içeride hukuk devletinin güçlendirilmesi, yargının bağımsızlığı, basın özgürlüğü, sivil toplumda eleştirel kesime saygı gibi görevleri yeni hükümetin yerine getirmesini bekliyoruz. Biz bu konularda Türkiye'ye destek vermek istiyoruz”

SEÇİME MERKEL DESTEĞİ

Muhalefet partileri Sol Parti ile Yeşiller ise Başbakan Merkel'in seçim öncesi Türkiye ziyaretinin AKP'nin seçimi kazanmasına katkıda bulunduğu görüşünde. Yeşiller Eşbaşkanı Simone Peter, “Seçimlerden güçlü bir hükümet çıksa bile ülke istikrarsızlaştı” yorumunu yaptı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Roth, bu eleştirileri reddetti ve “Türkiye gibi önemli bir ülkeyle sıkı işbirliğinin böyle değerlendirilmesi şaşırtıcı ve rahatsız edici. Bizim güçlü, istikrarlı ve demokrasiye bağlı bir Türkiye ihtiyacımız var. Kimse Türkiye'yi dışlama hatasına düşmesin” dedi.

KALDIRAÇ ERDOĞAN'DA

Avrupa Birliği de Türkiye ile ilişkileri güçlendirme çabası içinde. Siyasi gözlemcilere göre mülteci kriziyle dengeler değişti ve bugün AB'nin eskisinden daha fazla Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye'de seçimlerden güçlü bir tek parti hükümeti çıkması ise Türkiye'nin elini güçlendirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker “İster hoşumuza gitsin ister gitmesin, Türkiye ile işbirliği yapmak zorundayız” dedi. Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, mülteci krizinde kaldıraçın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde olduğunu söyledi. AB bu yıl Türkiye ile Brüksel'de bir zirve planlıyor. Yıl sonuna kadar ise 17. faslın açılması gündemde. AB komisyonu Başkan Yardımcısı Timmerman'ın 9 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret planı var.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!