Celal ÖZCAN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 09:59
Paris’teki kanlı terör saldırısı üzerine Almanya teyakkuzda. 10 yıllık Merkel hükümeti döneminde ilk kez Güvenlik Kurulu toplandı. Polis, havaalanları, tren istasyonları ve sınırlarda sıkı güvenlik önlemleri ve kontroller başlattı.
Almanya, Paris’te yaşanan kanlı terör saldırısıyla alarma geçti. Almanya-Fransa sınırı boyunca sıkı güvenlik önlemleri alınırken, havaalanlarında ve trenlerde kontroller en üst seviyeye çıkarıldı.
Başbakan Angela Merkel, 10 yıllık başbakanlığı döneminde ilk kez Güvenlik Kurulu’nu topladı. Güvenlik Kurulu Almanya’da çok kritik durumlarda iç güvenlik sorunlarını görüşmek üzere toplanıyor. Kurul, Başbakan, Yardımcısı, Dışişleri, İçişleri, Savunma, Ulaştırma, Adalet Bakanı ve Başbakan’ın müsteşarından oluşuyor.
DURUM ÇOK CİDDİ
Güvenlik Kurulu toplantısından sonra konuşan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, “Durum çok ciddi. Şimdi hükümetin, meclisin, halkın ve Avrupa’nın birlikte durma zamanı” dedi. Almanya’nın, teröristlerin hedefi olmaya devam ettiğini söyleyen İçişleri Bakanı de Maiziere, “Saldırıyı, mülteciler üzerine tartışmaya dönüştürmeyelim” çağrısında bulundu. Başbakan Merkel de mülteci politikasındaki tavrında ısrarlı olduğunu vurguladı: “Bizim özgür yaşamımız her terörden daha güçlüdür.” Ancak bu açıklamalara rağmen Paris’teki saldırı mülteci krizi tartışmalarını sertleştirdi. Almanya’nın Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Markus Söder, sosyal medya hesabından mülteci krizine gönderme yaparak, “Paris her şeyi değiştirecek” dedi.
SINIRLARI KAPATMAParis saldırısı, Schengen’in geleceğini yeniden gündeme getirdi. Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder (CSU), “Eğer AB dış sınırlarını koruyamazsa, Almanya kendi sınırlarını korumakla yükümlü” derken, koalisyon ortağı CSU Genel Başkanı Horst Seehofer de Avrupa ve milli sınırların daha sıkı kontrol edilmek zorunda olduğunu açıkladı. Hükümet ortağı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, terörün acısının mültecilerden çıkarılmasına karşı uyarıda bulundu ve mültecilerin zaten terörden kaçtığına işaret etti. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de Paris’teki terör saldırısını aşırı sağın mültecilere karşı kullanacağı tehlikesine dikkat çekti.
MÜLTECİ MİYDİ?Paris’teki saldırıda ölen bir teröristin üzerinde bulunan Suriyeli mülteci pasaportu, gözleri, “Terörist mülteci olarak mı geldi?” sorusuna çevirdi. Yunanistan, bulunan pasaportun ekim ayı başında Leros adasında mülteci olarak kayda geçen Suriyeli bir mülteciye ait olduğunu açıkladı. Güvenlik birimleri, pasaportun sahte veya çalıntı olup olmadığını araştırıyor.
ELÇİLİĞİ ZİYARET ETTİLER
Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanan Güvenlik Kurulu üyeleri ve bakanlar, Fransa’nın Berlin Büyükelçiliği’ni ziyaret etti.
Elçilikte açılan taziye defterine, “En derin üzüntü ve en büyük dostlukla” yazan Başbakan Merkel ve beraberindeki heyet, yazının altına tek tek imza attı.
SİLAH DOLU ARAÇLA PARİS'E GİDİYORDU
Saldırıdan önce bir kişinin Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde silah dolu araçla Paris’e giderken yakalandığı ortaya çıktı. Karadağ vatandaşı olan zanlının 5 Kasım’da Salzburg-Münih otobanında şüphe üzerine kontrol edildiği ve aracında çok sayıda kalaşnikof, el bombası ve patlayıcı madde bulunduğu açıklandı. Polis, zanlının arabasındaki navigasyona Paris adresini verdiğine işaret etti. Alman polisi zanlının Paris’teki terör saldırısı ve teröristlerle bağlantısı var mı, yoksa silah kaçakçısı mı olduğu sorularını araştırıyor.