Güncelleme Tarihi:
Avrupa Karabalılar Derneği (AKD) tarafından Hamburg kentinde düzenlenen bir toplantıda konuşan Özoğuz, "Son istatistiklere baktığımızda kim Almanya’ya geliyor? Kim ülkesine geri gidiyor? Türkiye AB’ye üye olunca göç akımının olacağı söyleniyor. Oysa AB ülkesi vatandaşları, ülkeleri AB’ye üye olduktan sonra tam tersine Almanya’dan tekrar ülkelerine dönmeye başladı. Göçmenler ülkelerine neden geri gidiyor? Kendilerini dışlanmış olarak hissettikleri için mi? Ya da başka nedenlerden dolayı mı? Bunları sorgulamalıyız" diye konuştu.
Almanya’da bazı istatistiklerin "göçmen olan" ya da "göçmen olmayan" şeklinde tutulduğunu ve Almanya’da doğan ancak ailesi göçmen olan bir çocuğun hangi kategoride tutulduğu konusunda bilgi eksikliğinin mevcut olduğunu, bu nedenle istatistiki bilgilerin bilgilerin de bilimsel olmadığını savunan Özoğuz, şunları söyledi:
”Eskiden yabancı kavramı kullanılmaktaydı. Şimdi göçmen kavramı kullanılıyor. Benim çocuğum burada doğmuşsa göçmen mi oluyor? Bu bilgileri Sarrazin (ülkedeki Müslüman göçmenleri eleştiren SPD üyesi) gibiler kullanıyor.
Bu istatistikler bence bir tuzak. Sarrazin’in kitabını 2 kere okudum. 2100 yılında göçmen nüfusunun artacağını söylüyor. Bunu hangi istatistiki bilgisine dayanarak söylüyor? Onun açıklamaları ırkçılığa yol açıyor."
Yapılan araştırmalara göre yabancıların yoğun olarak yaşamadığı yerlerde yabancı düşmanlığının daha yüksek olduğunun saptandığına da dikkati çeken Özoğuz, "Hamburg’da Blankeneese gibi yabancıların olmadığı yerlerde düşmanlıklar daha fazla. Yabancıların daha fazla yaşadığı yerlerde yabancı düşmanlığının daha fazla olduğunu söylemek gerçekçi değil" şeklinde konuştu.
Almanya’da doğduktan sonra doğrudan çifte vatandaş olan ancak 18 ile 23 yaşları arasında 2 vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılan göçmenler ile ilgili "Opsiyon modeli" uygulamasını da eleştiren Özoğuz, şöyle devam etti:
"385 bin genç, hangi vatandaşlığı kabul edeceği konusunda karar vermek durumunda. Oysa burada doğan birisi karar vermek zorunda bırakılmamalı. SPD olarak opsiyon modeline karşı çıktık ve çifte vatandaşlık ya da birden fazla vatandaşlık hakkını savunduk. Ancak bunu şu an değiştirmemiz mümkün değil. Çünkü Bundesrat’ta (Federal Eyalet Temsilciler Meclisi) yeterli çoğunluğu elde edemedik. Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz, opsiyon modelinin kaldırılması konusununda atağa geçerek, konuyu Bundesrat’a iletmeyi düşündüğünü açıkladı."
Özoğuz ayrıca yabancı diplomaların Almanya’da bir an önce tanınması gerektiğini ifade ederek, ülkesinde doktor ve mühendis olan göçmenlerin burada diplomaları tanınmadığı için vasıfsız eleman olarak tanımlandığına dikkati çekti.
Toplantıya SPD Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Ali Rıza Şimşek, SPD Bergedorf İlçesi Belediye Meclisi Üyesi Simone Gündüz, AKD Başkanı Esma Arslan, Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Hamburg Türk Veliler Birliği 2. Başkanı Güngör Yılmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.