Almanya Suriye müdahalesine katılmayacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya Suriye müdahalesine katılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2013 15:24

Almanya, Suriye'ye yönelik olası bir askeri müdahaleye katılmayacağını açıklarken, Fransa ise müdahalenin çarşamba gününe kadar olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, yarın yayınlanacak “Neue Osnabrücker Zeitung” gazetesine yaptığı açıklamada, “Bize katılım konusunda ne soruldu, ne de biz bunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı. Westerwelle, bu konuda anayasanın ve hukukun katı sınırlar çizdiğine dikkati çekti.

Westerwelle ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin ortak bir tavır almasını ve BM müfettişlerinin Suriye'deki çalışmasını hızlı bir şekilde tamamlamasını istediklerini vurguladı.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Westerwelle'nin Alman hükümeti adına konuştuğunu belirterek, bir askeri müdahaleyi düşünmediklerini ifade etti.

Seibert, BM Güvenlik Konseyi'nin ortak bir tutum sergilemesini ümit ettiklerini belirterek, Rusya ve Çin konusunda da BMGK'da bu tür bir suç karşısında kimsenin gözlerini kapatmasını beklemediklerini söyledi.

FRANSA KARARLI

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere olmadan da Suriye yönetimine yönelik askeri madahaleye katılma konusunda kararlı olduğu mesajını verdi. İngiltere Parlamentosu'nun müdahaleye karşı görüş belirten kararının ardından Le Monde'a konuşan Hollande, “Şam rejiminin kimyasal silah kullanmasının ardından cezasız kalamayacağını” belirtti. Hollande, “Kimyasal silah kullanımı, cezasız kalamaz” ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı, parlamentonun çarşamba günü düzenleyeceği olağanüstü Suriye oturumundan önce Suriye'ye askeri bir operasyon düzenlenmesinin imkan dışı olmadığını ifade etti. Hollande, ülkesinin Suriye yönetimine orantılı ve kararlı bir yanıt verilmesi konusundaki tavrının da sürdüğünü bildirdi. BM Güvenlik Konseyi'ndeki Rus vetosuna dikkati çeken Hollande, “Moskova yönetimini, mevcut durumun, Esad'in düşmesinden daha kötü olduğuna ikna etmek istediklerini” belirtti.

Hollande, “Eğer müdahale kararı verirsem, hükümet, anayasanın 5. maddesine göre, kararın gerekçelerini ve hedeflerini ayrıntılı bir şekilde kamuoyuna açıklayacak” ifadesini kullandı. Hollande, olası müdahalenin Suriye yönetimini devirmek için değil, halka yapılan tamiri imkansız zarar karşılığında Şam yönetimine ders vermek için düzenleneceğini belirtti ve müttefiklerle düzenlenecek olası operasyonun, “caydırıcı” hedef taşıdığını bildirdi.

Fransa'nın bölgede bir maceraya atılma niyetinde olmadığını kaydeden Hollande, olası müdahalenin ülkedeki krizin siyasi bir şekilde çözümlenmesine yardımcı olmayı hedefleyeceğini söyledi.

Fransız siyasi gözlemciler, İngiltere Parlamentosu'nun kararının Hollande için gerçekte sürpriz olmadığını ancak bu kararın operasyonun başlatılması konusunda Paris'in işini zorlaştırdığı görüşünde birleşiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!