Almanya sünnet yasağını konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya sünnet yasağını konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 09:19

Almanya’da Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin sünneti yaralama suçu olarak kabul edip yasaklaması, 19 dini ve sivil toplum kuruluşunun imzasını taşıyan bildiriyle kınandı.

Haberin Devamı

KÖLN’de Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Ali Kızılkaya’nın açılış konuşmasıyla başlayan basın toplantısına DİTİB Başkanı Prof. Ali Dere, İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) eski Başkanı Yavuz Çelik Karahan, Hessen İslam Toplumu Başkanı Ramazan Kuruyüz, Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı İhsan Öner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) temsilcisi Mustafa Kocaoğlu, Türk İslam Kültür Merkezleri temsilcisi Mehmet Yılmaz katıldı.

KRM Sözcüsü Ali Kızılkaya, “Bu karar din özgürlüğümüze doğrudan tecavüzdür. Ayrıca ilk kez bu denli geniş bir kitleyi ilgilendiren bir kararın verilmiş olmasına şahit olduk. Geleneğimizin ve kültürümüzün önemli bir parçası yasaklandı” dedi.

Yasağın ardından Müslüman ailelerin ne yapması gerektiği konusuna da değinen Kızılkaya, “Henüz alınan kararları değerlendiriyoruz. Veliler gelişmeleri takip etmeli ve sabır göstermeli. Ancak velilerin çocuklarını yurt dışına götürüp, sünnet ettirmemelerini kesin olarak söyleyebilirim. Müslümanları ve Musevileri doğrudan ilgilendiren bu konunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Museviler ile birlikte mücadele veriyoruz. Aynı zamanda Kilise’den de destek aldık. Almanya gibi özgürlükçü ve demokratik bir ülkeye bu karar yakışmadı. Bu kararın değişmesi için biz de ilk adımları attık” diye konuştu.

Almanya’ya yakışmadı
DİTİB’den İlahiyatçı Gürcan Mert’in Almanca okuduğu bildiride ise şu ifadeler yer aldı: “Sünnet dini bir buyruk olduğu için çeşitli dinlerin kaynaklarında karşımıza çıkıyor. Yanı sıra Almanya’da yaşayan Müslümanların bu ülkede dinlerini tam anlamıyla yaşamadıklarının göstergesidir. Bu tutumun ise Almanya gibi bir hukuk ülkesine yakışmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden dini ve kültürel geleneklerimizden biri sünnetin yasaklanmasını kınıyoruz.”

Kimler katıldı
Almanya Müslümanları Merkez Konseyi
DİTİB, İslam Kültür Merkezleri
Müslümanlar Merkez Konseyi
İslam Konseyi
ATİB
Avrupa Demokrasi Vakfı
MÜSİAD
Avrupa Caferiler Birliği
UETD
Milli Görüş
Avrupa Ehli-Beyt Alevi Federasyonu
Baden-Württemberg İslam Cemaati
Hessen İslam Cemaati
TIDAF
RTS
İslam Eyalet Birlikleri Konferansı
DİTİB Stuttgart
DİTİB Berlin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!