Güncelleme Tarihi:
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in muhalefetin desteğine gerek duymadan kabul ettirdiği yasa sayesinde, Almanya’nın EFSF’deki payı 123 milyar Euro’dan 211 milyar Euro’ya çıkacak. Böylece Almanya 440 milyar Euro’luk EFSF’nin 211 milyar Euro’luk kısmını sırtlayacak. 85 hayır oyuna karşı 523 evet oyu ile kabul edilen kararın ardından AB Komisyonu, Almanya’nın EFSF ile ilgili aldığı kararı memnuyitele karşıladığını duyurdu.
EKİM ORTASINDA HAZIR OLUR
Euro Bölgesi’ndeki borç kriziyle mücadelede kullanılacak EFSF’deki değişikliklerin ekim ayı ortasında tamamlanacağını açıklayan AB Komisyonu Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komiseri Olli Rehn’in sözcüsü Amadeu Altafaj, “İstikrar Fonu’ndaki onay sürecinin ekim ortasına kadar tamamlanacağından eminiz. Alınan karar EFSF’ye güç katacaktır. Çözüm konusunda hızla hareket ediyoruz” diye konuştu. AB liderleri, 440 milyar Euro’luk EFSF’nin daimi hale getirilerek ülke tahvillerini satın alabilmesi ve zordaki hükümetlere ve bankalara kredi verebilmesi için yetkilendirilmesi kararı almıştı.
Karar kolay verilmiyor
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de EFSF’nin genişletilmesiyle ilgili kararı hiç kimsenin kolay vermediğini söyledi. Schaeuble, şöyle konuştu:
“Tüm dünyadaki insanlar büyük bir mali kriz olabileceği yönünde endişe duyuyor. Hiç kimse bu kararı kolay vermiyor. EFSF kurtarma şemsiyesi Federal Meclis’ten geçtikten sonra gizli bir şekilde yükseltilmeyecek. Bu konuda hiç bir şey gizlenmiyor. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) benim meclisi kandırdığım yönündeki söylemleri de çok ciddiyetsiz” diye konuştu.
YAKINDA İFLAS EDEBİLİR
Schaeuble, gelecekte bu konuda bir değişiklik olması durumunda, buna Federal Meclis’in karar vereceğini belirterek şunları söyledi:
“Yunanistan’a yapılması öngürülen bir sonraki yardım konusunda Euro Grubu muhtemelen 13 Ekim’de karar verecek. Bu konudaki karar açık. Yunanistan’a 8 milyar Euro verilmemesi durumunda bu ülke yakında iflasa edebilir. Bu konuda Troika’nın raporunun beklenmesi ve Atina’nın uzun vadede yeniden rekabet edebilirliğine bakılması gerekiyor.”
ÖNEMLİ BİR KARAR ALDIK
Almanya Parlamento lideri Rainer Bruderle de kararın ardından yaptığı açıklamada, “Koalisyonun bu konuda ne kadar kararlı olduğunun net bir göstergesidir. Avrupa için önemli bir karar aldık” ifadesini kullandı. Özgür Demokratlar partisinden Frank Schaeffler ise alınan önlemlerin Yunanistan’ın ekonomik durumunu daha kötüye götürdüğünü savunarak, “Tüm tartışmalara rağmen, ilk kurtarma paketi Yunanistan’ın durumunu kurtarmakla kalmadı, daha da kötüleştirdi. EFSF’yi genişletmek durumu daha da kötü bir hal içerisine sokacaktır” diye konuştu.