Güncelleme Tarihi:
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) ile ilgili gerilimin nereden kaynaklandığı sorusu üzerine, yerlilerin, göçmenlerle çok daha az karşılaştığı yerlerde, basmakalıp düşünce tarzlarının görüldüğünü ifade etti.
PEGIDA eylemlerinde çok farklı insanların yürüdüğüne işaret eden Gauck, "Bunların içinde aşırı sağcılar, Alman nasyonalistleri ve yabancı düşmanları da var, Avro para birimini eleştirenler ve geçmişe özlem duyanlar da. Protestocular arasında açık topluma karşı hala ön yargısı olan ve temsili demokrasinin fırsatlarını yanlış değerlendiren çok sayıda tedirginler de var" şeklinde konuştu.
Avrupa'da çeşitli korkulardan ve bu endişelerden dolayı ortaya çıkan çok sayıda hareket ve partinin bulunduğuna dikkati çeken Gauck, şöyle konuştu:
"Bu hareketlerin taraftarları için dünya çok karmaşık oluyor. Küreselleşmeden korkuyorlar. Bunun yanına, göçmenlerin, yerlilerin iş piyasasında ve başka yerlerdeki fırsatları azaltacağı korkusu ekleniyor. Siyasetin, herkesin yararı için Almanya’nın göçe ihtiyacı duyduğunu açık bir şekilde ifade etmesi lazım. Beni mutlu eden ise bu günlerde bazı kentlerde çok sayıda insanın, dünyaya açık bir Almanya için sokaklara çıkması."
Paris'teki saldırılar
Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Fransa’nın başkenti Paris’teki terör saldırının neleri değiştirdiği yönündeki soruya karşılık, insanların, Avrupa’da değerler temelindeki bir düzen içinde yaşandığının ve bu düzenin düşmanlarının bulunduğunun farkına vardığını belirtti.
"Farklı köken ve inanca sahip insanlar birleşirse, insaniyeti ve hukuku savunmak istediğini ifade ederse, bu tam da saldırganların zayıflatmak istediği şeyi güçlendirir" diyen Gauck, Paris’te, Berlin’de ve başka yerlerdeki Müslümanlar'ın topluma ait olduklarını ve azınlıkta olan teröristler tarafından toplumu böldürmeyeceklerini gösterdiklerini kaydetti.
Berlin’de Brandenburg Kapısı’nda yapılan gösteride Müslüman organizasyonların İslam adına terör eylemlerinin yapılmasını kınadıklarına, basın ve ifade özgürlüğünü savunduklarına dikkati çeken Gauck, "Bu, her Müslümanın hoşuna gitmeyebilir. Ancak benim izlenimim, Müslümanlar arasında Kuran’ın bugün nasıl yorumlanacağı yönündeki tartışmalar şimdi yoğunlaşıyor. Cumhurbaşkanı olarak ben buna karışmak istemem. Ancak ben bu tartışmadan memnuniyet duyduğumu saklamak istemiyorum" dedi.
Gauck, farklı inanca sahip olan veya inancı olmayan insanların biribirini neyin birleştirdiğini ve dini inançlar ile geleneklerin açık toplumdaki hayat ile nasıl bağdaştırılacağının sürekli tartışılması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna'daki ihtilaf diplomatik yollarla çözülebilir
Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelere de değinen Gauck, Ukrayna’da askeri müdahale seçeneği üzerinde düşünülmesinin ne anlama geldiği yönündeki soruya karşılık, bu konuda askeri müdahale seçeneğinin düşünülmemesini doğru bulduğunu ifade etti.
"Haklı olarak diplomasi yolunda gidiyoruz" ifadesini kullanan Gauck, krizin diplomasi yoluyla çözmeye çaba sarf eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’e ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’e teşekkür ettiğini belirtti.
Gauck, müzakere sürecinin devam ettiğine dikkat çekerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diplomatik çözümü mümkün gördüğünü kaydetti.