Güncelleme Tarihi:
ABD ve İngilterenin ardından Almanyayı etkisi altına ekonomik durgunluk rüzgarı, sadece ihracatçıları değil Avrupada yaşayan Türk yatırımcıyı da sıkıntıya soktu. Avrupa ekonomisinin lokomotifi olarak tanımlanan Almanyada iş talepte yaşanan keskin düşük ölçeklii bir çok Türk şirketini kepenk kapatma noktasına getirirken, büyüklere ise yatırım kararlarında geri adım attırdı.
Türk yatırımcılar, ülkede sadece büyük meblağlı alımların değil gıda gibi temel ihtiyaç maddelerine olan talebin de azaldığını söylüyor.
Avrupa genelinde taze et satan mağazaları bulunan Almanyadaki en büyük girişimcilerden olan Aydın Yardımcı, 'Satışlar yüzde 50 düştü. Türk girişimcilerden iflas haberleri gelmeye başladı"derken; Almanyanın en büyük gıda şirketlerinden Efe-Fıratın sahibi Ahmet Aktaş ise 'Ayakta durmak için kendi varlıklarımızdan finans takviyesi yapıyoruz' açıklamasında bulundu.
Satışlar yüzde 50 düştü
Alman ekonomisi tarihinin en durgun günlerini yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,5 daralan ve son 5 yılın en yavaş büyüme hızına gerileyen Almanyada 70 bine yakın Türk girişimci bulunuyor. Türk girişimcilerinin aktif olduğu iş sahaları ise perakende, gastronomi ve hizmet sektör.
Perakende de yüzde 35, gastronomide yüzde 23, hizmet sektöründe yüzde 22 pazar payına sahip olan Türk girişimciler ülkeyi saran durgunluktan nasibini almış durumda. Bir çok gurbetçi girişimcinin iflasın eşiğinde olduğu belirtiliyor.
Alman ekonomisindeki durgunluğun Türkiyede yaşanan durgunluk ile karşılaştırılamayacak kadar ciddi boyutta olduğunu vurgulayan Aydın Yardımcı, 'şu anda Almanyada gizli bir devalüasyon var, fakat maaşlar aynı. Bu durumda halk alımı kesti' değerlendirmesinde bulundu. 'Aydın Fleisch' markası ile Avrupa çapında 100ün üzerinde taze et satışı yapılan mağazası bulunan Aydın, satışların yüzde 50 oranında düştüğünü söyledi
Yatırımlar askıya alındı
Türkiyeden aldığı gıda ürünlerini Almanyada hem kendi mağazalarında hem de toptan olarak satışını yapan Efe-Fıratın sahibi Ahmet Aktaş da durgunluğun etkisini ciddi olarak hissetmeye bağladıklarını açkladı. Bu yılın çok da ic açıcı geçmediğini kaydeden Aktaş, Önce Türkiyedeki kuraklıktan dolayı sıkıntıya girdiklerini, Almanyadaki durgunlukla işlerin daha da zorlaştığını söyledi.
Aktaş, ayakta kalabilmek için kendi varlıklarından şirkete sermaye takviyesi yaptıklarını anlattı. Türkiyenin ve Almanyanın önde gelen gıda firmalarından biri olan Baktat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan da 'Yatırım planlarımız vardı. Ancak bunların yüzde 80ini askıya almak zorunda kaldık.
Sadece zaruri olan yatırımları yapacağız. Durumumuz pek parlak değil' dedi. Geçen yıl Almanyada yılın girişimci işadamı seçilen EMS Transportun sahibi Şeref Tıraş ise gurbetçi işadamlarının durumunu şöyle anlattı: 'Cesurca, tam hızla giderken karanlık bir odaya girdik. Bir elimiz hep el freninde. Yeni araç alma planlarımız vardı. Siparişlerimizi geri aldık.'
Almanyada Türk yatırımcı profili
Almanyada 2.6 milyon Türk yaşıyor.
Almanyadaki Türklerin 70 bini serbest meslek sahibi.
Bu rakama her yıl 3 bin girişimci daha ekleniyor.
Türkler 100 e yakın meslek grubunda faaliyet gösteriyor.
Türk işletmelerin ¸üçte ikisi küçük aile şirketleri.
Üniversitelerde 30 bini aşkın Türk öğrenim görüyor