Almanya, işsiz kalan her çalışana "sosyal yardım“ ödemeyebilir!

Güncelleme Tarihi:

Almanya, işsiz kalan her çalışana sosyal yardım“ ödemeyebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2015 12:29

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'nın 'ülkede iş arayan diğer Avrupa Birliği ülkesi vatandaşlarına sosyal yardım vermeyi reddedebileceğine' karar verdi. Karara göre başka bir ülkeden Almanya'ya gelip 12 aydan az çalışan vatandaşlara işsizlik yardımı verilmeyebilecek. Bu uygulamanın Avrupa Birliği'nin eşit muamele ilkesine aykırı olmadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Karara konu olan dava, Nazifa Alimanoviç isimli Bosna'dan savaş döneminde kaçan bir İsveç vatandaşının başvurusu üzerine başlamıştı. 2010 yılında Almanya'ya gelen Alimanoviç, kısa süreli işlerde geçimini sağlamaya çalıştıktan sonra Aralık 2011 tarihinde Berlin Neukölln'de Hartz IV yardımına başvurdu. Yardımlar 6 ay ödendikten sonra durduruldu. Durdurmaya gerekçe olarak ise Alman kanunlarına göre en az bir yıl aralıksız çalışan kişilerin sürekli yardım hakkı kazanabileceği maddesi gösterildi.

Adalet Divanı Savcılığı tarafından hazırlanan görüşte, yardım için başvuran kişinin Almanya'ya bağının 'geçmişteki çalışmaları, ciddi bir şekilde iş araması' gibi belgelendirmelerle gösterilmesi durumunda yardımın kesilemeyeceği yönündeydi. Mahkeme ise yardımın sürekliliği için 12 ay çalışma şartının hukuka uygun olduğuna, kurumların kişiye özel değerlendirme yapmasının gerekli olmadığına karar verdi.

Haberin Devamı

Adalet Divanı geçtiğimiz kasım ayında Almanya'da yardım başvurusu yapan bir Romen vatandaşına 'çalışmadığı için yardım verilmemesi kararını' yerinde olduğuna karar vermişti. AB vatandaşları ülkede gastronomi, tarım ve inşaat sektöründe yoğun bir şekilde çalışan ve sosyal sisteme ödedikleri vergilerle katkı sağlıyor. Karar ile Almanya'daki yapan düzenlemelerin AB yasalarına uygun olduğu tescillendi.

Almanya'da 3,6 milyon AB vatandaşı yaşarken Almanya'da en büyük nüfusa sırasıyla Polonya, İtalya, Romanya, Yunanistan, Hırvatistan ve Bulgaristan vatandaşları sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!