Güncelleme Tarihi:
Bu nedenle Alman ihracatında 2006 yılındaki yüzde 13,6 ya da geçtiğimiz yılki yüzde 8,5 gibi büyüme oranlarına geri dönüşü kimse beklemiyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliğinin Dış Ekonomi Uzmanı Axel Nitschke yine de serin rüzgarları dengeleyici faktörler olduğuna dikkat çekiyor:
'Dünya konjonktürü ve Alman dış ticaretinde güçlü bir gerilemeden, kırılmadan bahsedilemez. ABDdeki durumdan kaynaklanan ve bizi de etkileyen konjonktürdeki gerileme eğiliminin karşısında, biraz yavaşlamış da olsa, gelişmekte olan ülkelerdeki canlanmayı görüyoruz. Bu da Alman ihracat rakamlarına yansıyor. Büyüme biraz yavaşlasa da yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.'
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği uzmanları ihracatta bu yıl için yüzde 7 ve 2009 için yüzde 6lık artış bekliyor. Birlike bağlı 80 dış ticaret odasından uzmanlar böylece ihracattaki büyümenin toplam dünya ticaretindeki büyüme hızını geçmeyeceğini, ancak güçlü rakiplere rağmen bu hızın altına da düşmeyeceğini belirtiyor.
Euro ve yüksek petrol fiyatlarına rağmen...
Avrupa para birimi euronun hızla değer kazanması da büyümeyi yavaşlatıcı etki yapmıyor. Ticaret Uzmanı Nitschke, Alman ihracatında euro cinsinden yapılan işlem sayısının giderek arttığını, para birliğine geçildiği 2002 yılında yüzde 20 olan euro payının şu an yüzde 50yi bulduğunu belirtiyor.
Nitschke, yüksek petrol fiyatlarının da Alman ihracatına çok olumsuz bir etki yapmadığını vurguluyor: 'Çünkü hammadde ve petrol üreten ülkelerde makine üretimi ve yatırım mallarına talep güçlü bir şekilde artıyor. Bunlar da Alman ihracat ekonomisinin güçlü olduğu alanlar.'Amerikan pazarı anlamını kaybediyor Ancak Amerikan pazarının Alman dış ticaretindeki payı ve önemi azalıyor. ABDdeki Alman dış ticaret odaları, ihracatta 2007de kaydedilen yüzde 6lık büyümenin ardından 2008 ve 2009da değişme beklemiyor.
2009da Alman ihracatının sadece yüzde 8inin ABDye gideceği tahmin ediliyor.İhracatta iki ayrı rekorTüm bu nedenlerden dolayı Almanyanın muhtemelen bu yıl içinde iki rekora daha imza atması bekleniyor. Birincisi, ilk kez ihraç edilen mal tutarı 1 trilyon euronun üstüne çıkacak. İkinci rekor ise dış ticaret fazlası olacak.
Almanyaya ithalatın aynı ölçüde artacak olmaması nedeniyle ilk kez 200 milyar euroyu aşkın dış ticaret fazlası elde edilecek.İhracat şampiyonluğu sürdürülebilirDünya ihracat şampiyonluğunun bu yıl Çine devredilmek zorunda kalınacağı şeklinde geçtiğimiz yıl yapılan tahminlere rağmen Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği, ünvanın bu yıl da korunabileceğine inanıyor.
Nitschke bunun son şampiyonluk olup olmayacağının ise euro-dolar paritesine bağlı olduğunu belirtiyor: 'Kurun 1,50de kalması durumunda Almanya önümüzdeki yıl da dünya ihracat şampiyonu konumunu koruyacaktır. Bunun nedeni Almanyanın ihracatını ağırlıklı olarak euro cinsinden ve euro bölgelerine yapması. Çin ise daha çok Amerikan doları bölgesine ihracat yapıyor.'
Bu tahmin Almanyayı biraz rahatlatsa da Çinin en fazla ticaret açığı verilen ülke olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tahminlere göre Çin 2009 yılında Almanyaya 70 milyar euroluk ihracat gerçekleştirerek, Almanyadan satın aldığının yaklaşık iki katını satmış olacak.