Güncelleme Tarihi:
ALMANYA, 61 yıl sonra faaliyetteki son 3 nükleer santralın da kapısına kilit vurup nükleer enerjiye veda ederken, yaşanan enerji krizi tedirginliği nedeniyle karşılıklı suçlamalar da arttı. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU lideri Friedrich Merz, nükleer santralların kapatılmasına ilişkin “Almanya için kara bir gün” değerlendirmesinde bulundu. Dünyada yeni nükleer santralların inşa edildiğini belirten Merz, “Şu anda 400’ün üzerinde faaliyette olan nükleer santral var. 60 nükleer santralın inşası da devam ediyor. Almanya’da ise hükümet faaliyetteki nükleer santralları kapatıyor. Bu mantıksızlığı anlamak mümkün değil” dedi.
Bavyera Başbakanı Markus Söder de hükümetin kararına ateş püskürdü. Söder, “Bu tamamen ideolojik nedenlerle verilmiş yanlış bir karardır. Bu aynı zamanda ‘trafik lambası koalisyonu’nun enerji politikası günahıdır” dedi. CSU Federal Meclis Grubu da paylaştığı tweet’te “Bugün yurttaşlar, sanayi ve Almanya’da iklim korunması için kara bir gündür. Bu hükümet kendi halkının ‘nükleer santrallarda üretime devam edilsin’ talebini bile dikkate almamıştır” görüşünü vurguladı. Muhalefetteki sağ popülist Almanya için Alternatif de nükleer santralların kapatılmasına karşı çıkarken, Sol Parti’den ise tam destek geldi.
ALMANYA DAHA GÜVENLİ
Kuruluşundan bu yana nükleer enerjiye ve nükleer santrallara karşı olan hükümet ortağı Yeşiller ise kararı savudu. Yeşiller Meclis Grubu sosyal medyada paylaştığı tweet’te, “Bugün Almanya nükleer enerjiden vazgeçerek, daha güvenli ve daha ucuz yenilenebilir enerji dönemine geçti. Böylece hem enerji güvenliği ve hem iklim koruması sağlanacak hem de otoriter rejimlere bağımlı olunmayacağı gibi iyi işyerleri yaratılarak ekonomi de güçlendirilecek” satırlarına yer verildi. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang “Nükleer enerjiden feragat yenilenebilir enerjiye tam geçiştir” derken, parti arkadaşı Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicileri Koruma Bakanı Steffi Lemke de, “Nükleer santralların kapatılmasıyla Almanya daha güvenli hale geldi” açıklamasında bulundu.
HALKIN DESTEĞİ AZALDI
Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle Almanya’da da yaşanan enerji krizi tedirginliği, nükleer santralların kapatılmasına olan desteği son dönemlerde iyice azalttı. Son yapılan kamuoyu yoklamalarında, Almanların yüzde 59’unun hükümetin nükleer santralları kapatma kararını ‘yanlış’ bulduğu ve destekleyenlerin oranının yüzde 34’de kaldığı saptandı. Yeşillerli seçmenlerin yüzde 82’sinin, SPD’lilerin yüzde 56’sının hükümetin kapatma kararına destek verdiği, CDU / CSU’luların yüzde 83’ünün, AfD’lilerin yüzde 81’inin ve hükümet ortağı FDP’lilerin de yüzde 56’sının nükleer santralların kapatılmasına karşı olduğu da belirlendi.