Almanya, Hollanda ve Avusturya´da terör önlemleri

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Hollanda ve Avusturya´da terör önlemleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2005 00:00

İngiltere ve Mısır’da yaşanan intihar saldırılarının ardından Bavyera güvenlik önlemlerini artırdı.

Haberin Devamı




Terör Önlemleri
Eyaletin başkenti Münih’te polis `Şüpheli’ yabancı gençleri metro, otobüs ve tramvaylarda, metro istasyonlarında kontrol ediyor. Polis kimlik kontrollerinin yanında şüpheli gördüğü kişilerin çantalarını da arıyor.

Münih polis yetkilileri Almanya’ya terörist bir saldırı gerçekleştirileceğine dair bir duyum almadıklarını, ancak soyut yüksek bir saldırı tehlikesinden hareketle güvenlik önlemlerini artırdıklarını vurguladı.

Münih Emniyet Müdürlüğü basın sözcüsü Wolfgang Wenger, devriyelerin artırılmasının vatandaşlara güven duygusu vermeyi hedeflediğini, bunun kesinlikle bir şov veya kör bir eylem olmadığını kaydetti.

Belirli ülke vatandaşları

Münih polisinden yapılan açıklamada metroda sivil veya resmi polis memurlarının genellikle ``Problemli ülke’’ vatandaşlarını kontrol edeceği vurgulandı ve bu nedenle kamu taşıma araçlarını kullanan yolcuların kimliklerini yanında taşımaları çağrısı yapıldı.

Uygulamaya göre kimliğini evde unuttuğunu söyleyen yolcuyu polis evine kadar götürerek, kimlik kontrolü yapacak. Bu nedenle kimliği yanında taşıyanların bu stresten kurtulmuş olacağı kaydedildi. Polis basın sözcüsü Wenger, herkesi polis kontrollerini anlayışla karşılamaya çağırdı ve insanların güvenliği için bu önlemlerin alındığını söyledi.

Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Cumali Naz, güvenlik önlemlerinin artırılmasını anlayışla karşıladıklarını belirtti, ancak polisi hassas olmaya çağırdı. Naz, ``Burada insanlar farklı dış görünüşlerinden ötürü ötekilere kıyasla daha çok kontrol edildiği izlenimi uyanmamalı’’ dedi.

Yurt dışı edilecekler




Terör Önlemleri
Hollanda’da hazırlanmakta olan bir yasa tasarısına göre, terör eylemini görmezden gelmek, küçümsemek ya da yüceltmek, övmek veya hakkında iyi konuşmak suç sayılacak ve bu suçu işlediği saptananlar, bir yıla kadar hapis ve 4500 avro para cezasına çarptırılacak.

Adalet Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, bakanlık tarafından hazırlanan ve görüşleri alınmak üzere ilgili kuruluşlara gönderilen tasarı metninde, yargıçlara, imamların vaazları sırasında, terör eylemi ya da ciddi yasadışı eylemleri övmeleri, Batı kültürü aleyhine konuşmaları, toplumda düşmanlık duygularını körüklemeleri, din için mücadele çağrısında bulunmaları gibi görüşleri dile getirmeleri halinde, derhal yurtdışı etme yetkisi tanınıyor.

Tasarının gerekçesinde, düşünce özgürlüğünden hareketle ’’terör hakkında kabul edilemez tartışmalardan’’ toplumun korunmasının amaçlandığı belirtiliyor.

İmam hakkına soruşturma

Öte yandan Avusturya’da, Viyana Federal Savcılığı’nın, cemaate ``Kin ve nefret vaaz eden’’ bir imam ile bir cami yöneticisi hakkında soruşturma açtığı bildirildi.

İçişleri Bakanı Lise Prokop ve Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Gert Rene Polli, basına yaptıkları açıklamada, 7. bölgedeki caminin başkan yardımcısı Armin Bibars ile imam Abu Muhammed hakkında soruşturma açıldığını bildirdiler.

İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2005 yılı raporunu açıklayan Prokop ve Polli, ’’Avusturya’da akut bir terör tehlikesinin bulunmadığını, ancak radikal bazı Müslüman grupların Avusturya’da da eylem planlama ve icra etme olanağına sahip olduklarının saptandığını’’ bildirdiler.

Blair´e cani suçlaması




Terör Önlemleri
Bu arada, haftalık News dergisine demeç veren Bibars, ``New York’taki 11 Eylül saldırılarının Amerika’nın Müslüman ülkeleri işgaline karşılık bir savunma eylemi olduğunu’’ savunarak, ``Her Müslümanın şehitlik mertebesine ulaşarak cennete gitmek istediğini, intihar eylemlerinin de başka seçeneği kalmayanların başvurduğu bir eylem olduğunu’’ söyledi.

``Londra’daki son eylemleri yapanların cani olup olmadığı’’ yolundaki bir soruya ise Bibars, ``Eğer siz eylemi yapanlar birer cani, ama Başbakan Blair (İngiltere Başbakanı Tony Blair) cani değil derseniz, bunu kabul edemem. Burada bir sorun var demektir’’ yanıtını verdi.

New York ve Londra’daki eylemleri ’’kınayamayacağını’’ belirten Bibars, ’’Müslümanların siyasi teleplerini duyurabilmek için başka seçenek bulamadıkları için bu eylemlere başvurduğunu ve ulaşmak istedikleri siyasi hedeflerine bu yöntemle ulaştıklarını’’ söyledi.

MÜNİH/AMSTERDAM/VİYANA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!