Almanya erken seçime kilitlendi

Güncelleme Tarihi:

Almanya erken seçime kilitlendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2005 00:00

Almanya´da koalisyon hükümetinin erken seçim kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Horst Köhler´in, yeni parlamento için erken seçim yolunu açmasından sonra tüm ülke, 18 Eylül´de yapılacak seçimlere kilitlendi.

Haberin Devamı




Horst Köhler
Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Alman İkinci Televizyonu´nda (ARD) halka hitaben yaptığı konuşmasında, ``Titiz incelemelerim sonucu, parlamentonun feshinin ve 18 Eylül´de yapılacak erken seçimlerin Almanya için en iyi karar olduğu sonucuna vardım’’ açıklamasında bulundu.

Köhler, konuşmasında halkı demokrasiye sahip çıkmaya çağırarak, Almanya´nın büyük sorunlarının çözümü için böyle bir karar verdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Köhler, kararın Alman Anayasası´na aykırı olmadığını da ifade ederken, bu yöndeki tartışmalara son noktayı koydu.

Milyonlarca işsiz

Cumhurbaşkanı Köhler, konuşmasında ülkedeki çeşitli sorunlardan dolayı erken seçimlerin halka fayda sağlayacağını düşündüğünü belirterek, ``Ülkemiz büyük görevlerle karşı karşıya. Milyonlarca insan işsiz.

Bu nedenle federal hükümetin güvenilir çoğunluğa ihtiyacı var’’ dedi.

Başbakan Gerhard Schröder’in erken seçimlere gitme isteğinin gerekçelerini ayrıntılı şekilde değerlendirdiğini ve bu gerekçeleri haklı bulduğunu belirten Köhler, aldığı kararın anayasaya uygun olduğunu da ifade etti. Köhler, halka seçimlere katılmaları çağrısında da bulundu.

Oy hakkınızı kullanın




Wolfgang Thierse
Köhler, erken seçim için Federal Meclis´te yapılan güven oylamasını doğru bulmayanların düşüncelerine saygı gösterdiğini de kaydederken onların argümanlarını da tek tek incelediğini söyledi.

Patilere de çağrı yapan Köhler, ``Partilerden, halka, sorunların çözümleri konusundaki düşüncelerini gerçekçi bir şekilde anlatmalarını talep ediyorum. Özgürlüğümüzü garanti altına almak ve modern bir sosyal devleti şekillendirmek için yaratıcılığa ve kabiliyete sahip olduğumuza inanıyorum.

Sevgili vatandaşlarım, şimdi herşey sezin elinizde. Çok dikkatli izyeyin. Demokrasi, politik alternatifler arasında seçim yapabilmektir. Oy hakkınızdan itinalı şekilde istifade edin’’ diye konuştu.

Thierse: Saygıyla karşılıyorum

Alman Federal Meclis (Bundestag) Başkanı Wolfgang Thierse, Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in meclisi feshederek 18 Eylül’de erken seçim kararı almasını saygıyla karşıladığını söyledi.

Thierse, Köhler’in televizyonda yaptığı konuşmadan sonra, Cumhurbaşkanının aldığı kararı siyasi partilerin meclis grubu başkanlarına bugün ileteceğini belirterek, ``Cumhurbaşkanının, kararının anayasaya uygun olduğunu söylemesi önemliydi’’ dedi.

Thierse, seçim kampanyasının adil olmasını dilediğini sözlerine ekledi.

Schröder:Reformlara devam




Gerhard Schröder
Başbakan Gerhard Schröder de Başbakanlık’ta yaptığı açıklamada, ``Cumhurbaşkanının egemen kararını memnuniyetle karşılıyorum’’ diye konuştu. Alman halkının çoğunun erken seçimleri istediğini ve 18 Eylül’de yeniden başbakan adayı olacağını belirten Schröder, ülkede yoğun şekilde tartışılan reform politikasını sürdüreceğini kaydetti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Reinhard Bütikofer de ``Bu karar ülkemiz için iyi. Biz erken seçimleri temel yön tayini için önemli görüyoruz’’ dedi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanları Krista Sager ve Katrin Göring-Eckardt da Köhler’in kararının `akılcı’’ olduğunu ifadeederek, partilerinin iyi bir seçim sonucu alması için mücadele edeceklerini belirttiler.

Merkel: Yeni bir başlangıç




Angela Merkel
Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel ise Alman halkını, Köhler tarafından alınan erken seçim kararını yeni bir başlangıç için kullanmaya çağırdı. Almanya’nın tüm imkanlarından faydalanmadığını savunan Merkel, işsizlerin sayısının sürekli artmasının göz ardı edilemeyeceğini kaydetti.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber de Alman halkının büyük çoğunluğunun hükümet değişikliğini istediğini savunarak, Almanya’nın ekonomik büyümede Avrupa’da son sıralarda yer aldığını ve çok fazla borçlandığını söyledi.

Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Guido Westerwelle ve FDP Federal Meclis Grubu Başkanı Wolfgang Gerhardt da yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Köhler’in kararından duydukları memnuniyeti dile getirerek, federal hükümetin ülkeyi yönetemez hale geldiği görüşüne yer verdiler.

İtiraz edecekler

Erken genel seçimlerin yapılmasını engellemek için kimi politikacılar Anayasa Mahkemesine başvurma hazırlığı yapıyor. Aralarında Yeşillerli Federal Meclis milletvekili Werner Schulz’un da bulunduğu bir grup politikacı alınan erken seçim kararının anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek itirazda bulunacaklarını söyledi. Almanya Anarşist Pogo Partisi ile Almanya orta Tabaka Partisi Anayasa hmahkemesine itirazlarını iletti.

Murat TOSUN / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!