Güncelleme Tarihi:
OSNABRÜCK Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Bülent Uçar, Almanya'nın kendi din adamlarını yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Frankfurter Rundschau gazetesine Almanya'da imam eğitimi verilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Uçar, ülkede yaşayan 900 bin Müslüman öğrenci için 2 ile 3 bin kadar din eğitimi verecek öğretmene ihtiyaç olduğunu söyledi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti için örnek bir din eğitim planı hazırlayan Prof. Uçar, Almanya demokrasisi için üniversitelerde İslam din adamı yetiştirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
Türk hükümeti karşı
Prof. Dr. Uçar, Türk hükümetinin Almanya'nın imam yetiştirmesine karşı olduğunu da ileri sürdü. Uçar “Almanya'da devletin resmi Müslüman temsilcisi yok. Bu olmadığı için ülkede dışarıdan yönetilen dernekleri muhatap olmak zorunda kalıyor. Yetkililer gerçek muhatap arıyor. Dışarıdan yönetilenlerle muhatap olmak istemiyor. Ama kendi muhatabını yaratan kadar da dışarıdan yönetenlerle görüşmek zorunda” dedi. Kadın din adamının da yetiştirilmesinin İslam'a aykırı olmadığını savunan Uçar, din adamlarının koşulsuz anayasadaki değerleri kabul etmesi gerektiğini de söyledi.
Bakanlar da destekliyor
Almanya'da Üniversitelerde imam yetiştirilmesi önerisi büyük destek görüyor. Bilim Konseyi tarafından ortaya atılan, üniversitelerde İslam Teolojisi eğitimi verilmesi fikri Federal Eğitim ve Bilim Bakanı Annette Schavan, Federal Hükümetin Göç ve Uyum'dan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ve Kültür Bakanları Konferansı Dönem Başkanı Bavyera Kültür Bakanı Ludwig Spaeinle (CSU) da destek verdi.
Müslümanlara mesaj olur
Bakan Maria Böhmer (CDU), imam yetiştirilmesi önerisine “Almanya'da yaşayan 4 milyon Müslüman'ın uyumu için önemli bir sinyal olur” sözleri ile desteklediğini açıkladı. Böhmer, Alman üniversitelerinde eğitim alan imamların toplumun ve anayasada yer alan değerlere uygun yetişmesinin sağlanmış olacağına da işaret etti. Federal Bilim ve Eğitim Bakanı Annette Schavan (CDU) ise din adamlarının, imamların ve genç din bilimcilerinin Alman üniversitelerinden yetişmesinin akıllıca olacağını belirtti. Schavan, imamların eğitimi için gerekli maliyetin federal bütçeden karşılanmasını da savundu. Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU'lu Bavyeralı Kültür Bakanı Ludwig Spaeinle ise üniversitelerinde imam eğitiminin verilmesinin devlet ile İslam toplumu arasında ihtiyaç duyulan muhatap eksikliğini gidereceğine işaret etti.
İmamlar Almanca bilmeli
Hür Demokrat Parti FDP Federal Meclis milletvekili Serkan Tören de konuyla ilgili yaptığı açıklamada Almanya'da yetişen imamların uyumu olumlu yönde etkileyeceğine dikkat çekti. Tören, Türkiye'den kısa süre için Almanya'ya gelen ve dil bilmeyen, toplumu tanımayan kültüre yabancı olan imamların modern uyum politikasına uymadığını ileri sürdü.
Almanya'da kısıtlı da olsa üç üniversitesinde İslam din eğitimi yapılıyor. Osnabrück, Münster ve Erlangen Üniversitelerinde açılan İslam Bilimleri Kürsülerinde din adamı yetiştiriliyor.