Güncelleme Tarihi:
FEDERAL Meclis, sığınmacılara yönelik yasa değişikliğinin görüşültüğü oturumda Türkiye’den gelecek eşlere uygulanan dil testini de ele aldı. Sol Parti ve Yeşiller’in karşı oylarına rağmen, hükümeti oluşturan Hristiyan Demokrat/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarıyla dil testi yürürlükte kaldı.
Oylama öncesi Sol Parti Federal milletvekili Sevim Dağdelen ile SPD’li Rudiger Veit arasında tartışma çıktı. Veit, kürsüde konuşma yaparken Dağdelen oturduğu yerden söz aldı. Avrupa Adalet Divanı’nın kararını hatırlatan Dağdelen, Türkiye’den gelecek eşlere dil testinin uygulanamayacağını söyledi: “Avrupa Adalet Divanı 10 Temmuz 2014’te ‘Doğan Kararı’yla Türklere aile birleşiminde dil testi uygulanamayacağına hükmetti. SPD olarak siz de seçim programınıza bu yasanın kaldırılacağını koydunuz. Neden şimdi kaldırmıyorsunuz da sadece istisnai hallerde uygulayacaksınız?”
SPD’li Veit ise “Ben de içerik olarak sizin gibi düşünüyorum. Bu değişikliği severek yapmadık. Farklı olmasını biz de isterdik. Ancak CDU uygulamanın devamından yana. Politikada uzlaşmak gerekir” diye cevap verdi.
UYGULAMANIN FAYDASI YOK
Dil testinin yürürlükten kaldırılmamasını sert dille eleştiren Dağdelen Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “Almanya, 2007 yılından beri hem insan haklarına hem anayasaya hem de Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki sözleşmelere aykırı olan bu düzenlemeyi Avrupa Adalet Divanı’nın kararına rağmen uyguluyor. Şimdi istisnai durumlar getirdiler. Vize başvurusu yapan kişiye ‘Gidin Almanca öğrenin’ diyorlar.
Başvuru sahibi bir yıl sonra Almanca öğrenemediğini ispatlamak zorunda. Vize görevlisi isterse, ‘Git bir daha dene’ diyebilecek. Ayrıca başvuru sahiplerinin durumunu incelemek için binlerce çalışana ihtiyaç duyulacak. Almanya bunu da yapamayacağına göre aile birleşiminin önündeki dil sınavı için getirilen istisnaların uygulamada bir faydası olmayacak.”
Yunanistan’dan önce kendilerine baksınlar
YEŞİLLER Baden Würtenberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann’nın desteklediği yasa değişikliğine, Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de ve partisi de karşı çıktı. Özdemir, “Almanya Yunanistan’ı AB kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle eleştiriyor. Yunanistan’ı eleştirmeden önce kendilerine dönüp baksınlar. AB kriterlerine ve Avrupa Adalet Divanı’na aykırı olan dil testini uygulamak doğru değil. İnsanlar gelip Almanya’da dil öğrenebilirler. Uyum kurslarındaki Almanca ders saatlerini artırmak mümkün” dedi. SPD’yi de eleştiren Özdemir, Avrupa Adalet Divanı kararına dayanarak ortağını ikna etme fırsatını kaçırdığını söyledi.
DOĞAN KARARI NEDİR?
ALMANYA’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk vatandaşı Naime Doğan’ın, Almanya’daki eşinin yanına gelmek için yaptığı vize talebini, ‘okur yazar olmadığı ve Almanca öğrenemeyeceği’ gerekçesiyle geri çevirmişti. Doğan, Berlin İdari Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme karar vermek yerine konuyu Avrupa Adalet Divanı’na havale etmişti.
Adalet Divanı, 10 Temmuz 2014’te verdiği kararında, Türklere aile birleşiminde dil testi uygulanamayacağına hükmetmişti. ‘Doğan Kararı’ olarak anılan bu kararla Adalet Divanı, Almanya’nın 2007’den beri Türklere aile birleşiminde uyguladığı Almanca dil şartı uygulamasını geçersiz ilan etti.
Kararına gerekçe olarak da Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Sözleşmesi’ni gösterdi. Sözleşmedeki katma protokol, Türkiye ile AB vatandaşlarının mevcut haklarını koruyor ve bu hakların geriye doğru kısıtlanmasını yasaklıyor.
Katma protokol, hakların kötüleştirilmesini değil, iyileştirilmesini öngörüyor. Avrupa Adalet Divanı, geçen yaz verdiği kararla Almanya’nın aile birleşimi için dil testi uygulamasını yasalara aykırı bulup Almanya’yı sözleşmeye aykırı davrandığı gerekçesiyle mahkûm etmiş, AB de soruşturma açmıştı.
Pankart açtılar
PARTİ sözcülerinin yasa değişikliğini görüştüğü sırada ziyaretçiler için ayrılan bölümde bulunan üç genç kız pankart açtı. Meclisteki görevlilerin ve polisin müdahale ettiği protestocular, meclisten dışarı çıkarıldı. Üç eylemcinin, sığınmacılara yönelik çıkarılan yasayı insan haklarına aykırı ve demokratik bulmadıkları için protesto ettikleri öğrenildi.