Almanya’dan 26 bin dövizli askerlik başvurusu

Güncelleme Tarihi:

Almanya’dan 26 bin dövizli askerlik başvurusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 14:47

Dövizle askerlikle ilgili Türk gençlerinin başkonsolosluklara akını sürüyor. Almanya’daki 13 başkonsolosluğa, 5 bin 112 Euro ödeyerek askerlik hizmetiniyerine getirmek isteyen 26 bine yakın asker adayı başvurdu.

Haberin Devamı

Yurtdışında yaşayan ve dövizle askerlik görevini eski yasadan yararlanarak yapmak isteyen gençlerin başkonsolosluklara başvuruları sürüyor. Günden güne artan askerlik müracaatları nedeniyle bir çok konsoloslukda izinler kaldırıldı, bir çoğunda ise diğer bölümlerde çalışan memurlarda askerlik işlemi bölümüne kaydırıldı. Almanya’da eski uygulamadan yararlanarak 5 bin 112 Euro ödemek isteyen 26 bine yakın asker adayı başvuruda bulundu.

Akın sürüyor

Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, “Tasarı açıklanır açıklanmaz ilk günlerde 350 gencimiz askerlik başvurusunda bulunuyordu. Son birkaç gün içinde ise bu sayı yarıya düşse de her gün yine 150 işlem yapıyoruz. Dana önceleri ise her gün ortalama 60 ila 80 asker adayı başvuru yapıyordu. Yaklaşık 3 bine yakın askerlik başvurusu konsolosluğumuza yapıldı” diye konuştu.

Mainz Başkonsolosluğu da bu süreçten en fazla etkilenen konsolosluklar arasında yer aldı. Daha önce günde ortalama 10 kişi askerlik işlemi yaptırırken ilk günlerde başvuru sayısı 150’ye yükseldi. Konsolosluk çalışanı Abdurahman Aydın “Geçtiğimiz haftalardaki yoğunluk olmasa da şimdi ortalama 60 ila 80 kişi başvuru yapıyor. 24 Kasım’dan itibaren 2 bine yakın vatandaşımız başvuruda bulundu” diye konuştu.

Karlsruhe Başkonsolosluğu’nda ise daha önce günde en fazla 10 kişi askerlik başvurusu yaparken şimdi ise günde 80 ile 100 kişi başvuruda bulunuyor. İlk günlerde başvuruların 120-150 arasında olduğu kaydedilirken dört hafta içinde yaklaşık bin 500 kişinin askerlik işleminin yapıldığı bildirildi.

Hamburg’da 5 kat arttı

Hamburg’da da her gün 150 Türk vatandaşı başvuru yapıyor. Daha önceki bu sayının günde en fazla 30 kişi civarında olduğu belirtildi. Hannover’de de daha önce 30-40 kişi müracaat ederken şimdi ise her gün 170 kişi başvuruda bulunuyor. Hannover’de Türkiye Başkonsolosluğu’na iki bin 500, Hamburg’daki Başkonsolosluğe ise yaklaşık 2 bin kişi askerlik başvurusunda bulunmuş. Düsseldorf’ta ise bu sayı daha önce 20 iken 180 kişiye ulaşmış durumda. Düsseldorf Başkonsolosluğu’na yaklaşık iki bin 500 kişi askerlik müracaatı yaparken bu sayı Stuttgart’ta 2 bin. Stuttgart Başkonsolosluğu’na günde daha önce 5 kişi haftada en fazla 50 kişi askerlik için başvurken şimdi bu sayı günde bazen 150’yi buluyor.

Türklerin yoğun yaşadığı Münih ve Köln kentlerindeki başkonsolosluklarda da askerlik izdihamı yaşandı. Münih’te önceleri en fazla 4-5 kişi askerlik işlemi yaptırırken, şimdi bu sayı günde 250 oldu. Yasanın mecliste onaylanmasından bugüne dek 3 bin kişi müracaat etti. Köln’de bu sayı ise 4 bin civarında. Daha önce Köln Başkonsolosluğu’na günde 65-70 kişi askerlik için başvuruda bulunurken, bu sayının başta 450 kişiyi aştığı, şimdilerde ise 300 dolayına gerilediği öğrenildi. Berlin Başkonsolosluğu’nda ise her gün 2-3 kişi dövizli askerlik için başvuruyordu, şimdi ise bu sayının günde 50-60 arasında olduğu bu süre içinde ise 1000 civarında Türk gencinin dövizli askerlik yapmak için başvuru yaptığı açıklandı.

İki kişiyken 700 kişi oldu

NÜRNBERG Başkonsolosluğu’nda ise bu sayı günde 3-4 iken şimdi 50-60’lara kadar yükseldi. Tasarının meclisten geçmesinde sonraki süreçte Nürnberg’de 500 Türk genci askerlik başvurusunda bulunmuş. Essen’de de daha önce günde en fazla 5 kişi dövizle askerlik müracatı yaparken şimdi de bu sayı 60 civarında. Dövizle askerlikle ilgili değişikliği yapılacağının gündeme geldiği ilk günlerde Essen Başkonsolosluğu’nda da bu sayı 150’ye yükseldi ve bu süreçte takriben 800’e yakın dövizle askerlik için başvuru yapıldı. Münster Başkonsolosluğu’nda ise bu yıl şimdiye kadar bin 95 kişi askerlik için müracaat etti. Yıl sonuna kadar dövizle askerlik başvurusunun bin 300 sayısına ulaşacağı belirtildi. Geçtiğimiz yıl dövizle askerlik için müracaat sayısı 614’tü. Daha önce günde 2 kişi askerlik için gelirken son üç hafta içinde 700’e yakın kişi başvuruda bulundu.

7 bin kişi randevu bekliyor

Almanya’nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde bulunan Türk Başkonsolosluklara da akın oldu. Hollanda’da Rotterdam Başkonsolosluğu’na 23 Kasım’dan bu yana 12 bin başvuru yapılırken, şu ana kadar 4 binin üzerinde işlem yapıldı. 7 bin kişinin de randevu için bekleme listesine alındığı kaydedildi. Halen günde ortalama 300 dolayında kişinin işleminin yapıldığı Rotterdam Başkonsolosluğu’nda daha önce günde en fazla 25 dolayında başvuru geliyordu.

Belçika’daki Brüksel Başkonsolosluğu’na şimdiye kadar bin 500 kişinin askerlik başvuruları işleme konulurken, 4 bini aşkın kişinin işlemleri ise evrak eksikliği nedeniyle sürüyor. 2 bin kişiye de ileriki günler için randevu verildi. Her gün Brüksel Başkonsolosluğu’na günde 80 ile 100 arasında askerlik başvurusu yapılıyor.

Mesaiye devam

Fransa’da Paris Başkonsolosu Uğur Arıner, söz konusu askerlik yasasının gündeme geldiği 28 Kasım gününden bu yana her gün 14-15 saat mesai yaptıklarını belirterek, “Başlarda büyük yığılma oldu. Günde 200 kişiye kadar işlem yaptık. Son günlerde yoğunluk azaldı, günde 150 başvuru geliyor. Bugüne kadar 3 bin işinin askerlik işlemini tamamladık. Bundan sonra da mesaiye devam edeceğiz” dedi.

İsveç’te 2 bine yakın Türk genci, dövizle askerlik için konsolosluğa başvuruda bulundu. Stockholm’de daha önce ayda en fazla 10 kişi askerlik başvurusu yaparken bugünlerde bu rakam 200’e kadar çıktı. Danimarka’da ise daha önce günde 4-5 olan başvuru sayısı, şimdi 40- 50’ye yükseldi. Son 2.5 haftada toplam başvuru sayısı 600’ü buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!