Güncelleme Tarihi:
Murat Başesgioğlu-Kemal Şahin
Uyum için çözüm
Gençlere Türkiye’de meslek eğitimi imkanı sağlanmasının her iki ülke için olumlu sonuçları olacağını dile getiren Şahin, "Almanya’da uyum ciddi bir sorun. Yabancı gençlerin iyi bir eğitim alamaması söz konusu. Türk gençleri iyi eğitim alamadıkları için iş bulma şansları olmuyor. Meslek veya üniversite eğitimi çok ön plana çıkıyor. Biz Türkiye’de meslek eğitimi yapılmasını istiyoruz.
Gençlerimizin bir kısmı Türkiye’de de çalışmak istiyor. Türkiye’de meslek eğitimi alabilmeleri onları motive edecektir. Türkiye’de meslek eğitimi yapan gençlerimiz, Alman firmaları için Türkiye’de çalışma imkanı bulacaklar. Türk gençlerine iki ülkede birden meslek eğitimi yapma platformları geliştirilmesi hem Almanya’daki işsizlik sorununa, gençlerin Almanya’ya uyum sorununa olumlu etkiler yapacak, hem de Türkiye’nin Avrupa Birliğine uyumu kolaylaşacaktır.
Artık işveriniz
Bizim için en önemli paket Türkiye’nin AB perspektifidir. Hızla büyüyen bir Türkiye AB için iyi bir potansiyeldir. Bu, Türkiye’nin AB’ye girebilmesi için önemli bir argüman. Eğer bir ekonomi büyüyorsa istihdam yaratma şansı da vardır. Almanya’da 64 bin müteşebbis vatandaşımız var. Türkler artık sadece işgücü değil, aynı zamanda işveren gücüdür. Türkiye’de yatırım için Türk ve Alman işadamları olarak özellikle orta ölçekli işletmelerde önemli bir potansiyel görüyoruz" dedi.
Meslek eğitimi önemli
Meslek eğitimi konusuna büyük önem verdiklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ise, şöyle konuştu: "Buradaki gençlerimizin meslek eğitimi yapabilmeleri için kimi zaman kendilerine gerekli fiziki mekanların tanınmadığını ve dil sorunu yaşadıklarını biliyoruz. İki bakanlık arasındaki ortak çalışma grubunun en önemli maddesinden biri meslek eğitimidir. Bu konuda kaynak ve imkanlarımızı gerçekçi bir biçimde kullanacağız.
Geçmişte bakanlarımız Alman meslektaşlarıyla projeler yürüttüler. Ancak istenen noktaya gelinemedi. Ben de meslek eğitimi konusuna yoğunlaşmamızın gerekliliğine inanıyorum. Almanya Türkiye’nin en büyük dış ticaret ortağıdır ve en fazla turist Almanya’dan gelmektedir. Ama inanıyorum ki, 22 milyar dolarlık ticaret hacmimiz daha da ileriye gidecektir. Türkiye hızla büyüyen bir ülke ve ekonomi alanında 4 yıldır çok büyük başarılar elde edildi."
2007’de köklü değişiklikler
Sosyal güvenlik yasasında yapılan değişikliklere de değinin Başesgioğlu, "Önümüzdeki yıl başından itibaren geçerli olmak üzere sosyal güvenlik yasasında bazı değişiklikler yapıldı. Artık dolar olarak borçlanma kalktı. Borçlanmalar YTL olarak yapılacak. Borçlanma için alt ve üst sınırlar koyduk. Şimdi en alt sınır aylık 170 YTL, en üst sınır ise 1021 YTL. Borçlanmak isteyenlere borçlanacağı miktarlar konusunda seçme şansı tanınıyor. Çok sorulan sorulardan biri ise, kesin dönüş şartı olup olmadığı. Bu konuda farklı uygulamalar var.
Emekli Sandığı borçlanma için pasaportta kesin dönüş damgası istiyor. SSK ve Bağkur ise borçlanma için kesin dönüş şartı aramıyor. Ancak emekli aylığı bağlanması için kesin dönüşü şart koşuyor. SSK ve Bağkur için noterden verilecek kesin dönüş beyanı yeterli oluyor" şeklinde konuştu. Bakan, Almanya’daki ilk gününde TD-IHK ziyaretinin ardından Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu’nun (TİDAF) iftar yemeğine katıldı.
Hakan AYTAŞ / KÖLN