Almanya’da Wulff sonrası konuşuluyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da Wulff sonrası konuşuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 16:00

Almanya, hakkında çıkan basına sansür ve kredi iddialarınedeniyle tepki çeken Cumhurbaşkanı Christian Wulff’unistifası sonrası neler olacağını konuşmaya başladı. Siyasipartiler, istifa olması durumunda erken seçim talepederken, cumhurbaşkanlığı için adaylarını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da artık Christian Wulff sonrası kimin cumhurbaşkanı olacağı tartışmaları ağırlık kazanırken, anamuhalefet partisi SPD, Wulff’un istifası durumunda erken seçim istedi. Basında, Christian Wulff’un istifası durumunda yerine Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ile Çevre eski Bakanı Klaus Töpfer’in de isminin geçtiği iddiaları yer aldı. Yeşiller Partisi ise Merkel’in iktidar stratejilerini bırakarak, Wulff’un istifası durumunda ortak bir aday çıkartılmasını talep etti. Bütün bu tartışmalar sürerken, Wulff’un ise yeni yıla iyimser girdiği belirtildi.

Döpfner’i de tehdit etmiş

Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un, Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann’dan sonra Axel-Springer Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanı Mathias Döpfner’i de arayıp, kredi haberinin çıkması durumunda görevinin sonuna kadar savaşla tehdit ettiği ortaya çıktı. Wulff’un, tıpkı Kai Diekmann da olduğu gibi Mathias Döpfner’e ulaşamadığı ve onun da telesekreterine not bıraktığı belirtildi. Yayınevi, haberi yayınlayan Spiegel dergisinin bu yöndeki haberini doğrularken, detay vermedi. Televizyon röportajında Döpfner’i aramasıyla ilgili konuya değinmeyen Cumhurbaşkanı Wulff, Döpfner tehdidiyle ilgili iddialara da açıklama getirmedi.

SPD, erken seçim istedi

Ana muhalefet partisi SPD ise kredi ve basına sansür iddialarıyla gündemden düşmeyen Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un tartışmalarını başka bir boyuta taşıdı. Bild am Sonntag gazetesine konuşan SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, şu ana kadar 6 bakan değiştiren ve bu süre içinde bir de cumhurbaşkanı istifası yaşayan hükümetin, Wulff kriziyle biteceğini belirtirken, “Wulff’un istifasıyla birlikte Angela Merkel sandığa gitmelidir. Öyle tahmin ediyorum ki, bu nedenle Wulff konusunda açık ifadelerden kaçınıyor. Wulff skandalı artık Merkel skandalıdır” dedi. Nahles, SPD’nin sabrının tükenmeye başladığını da ifade etti.

‘Makam Wulff’a ait değil’

Christian Wulff’u ağır bir dille eleştiren Nahles, “Bu cumhurbaşkanının doğrulukla kronik bir şekilde kötü ilişkisi var. Christian Wulff, artık her şeyi açık bir şekilde ortaya koymalı ve Bild Genel Yayın Yönetmeni Diekmann’ın telesekreterine bıraktığı mesajın yayınlanmasına onay vermelidir” dedi. Wulff’un ne olursa olsun makamda kalma anlayışında olduğunu belirten Nahles, “Cumhurbaşkanlığı makamı Wulff’a ait değildir. Ne olursa olsun makamda oturmak kabul edilecek bir yaklaşım değildir” dedi. Andrea Nahles, Wulff’un istifası durumunda partiler üstü bir ismin aday gösterilmesi gerektiğini belirtirken, bu konuda isim vermekten kaçındı.

Ortak aday çağrısı

Yeşiller Partisi de Cumhurbaşkanı Wulff sonrasını tartışmaya başladı. Yeşiller Eş Başkanı Claudia Roth, Merkel’e çağrı yaparak, Wulff’un istifası durumunda muhalefetin ve iktidarın ortak bir cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşması önerisinde bulundu. Roth, eğer yeni bir cumhurbaşkanı adayı aranması durumunda Merkel’in, inandırıcı, ikna edici bir ortak aday için tüm siyasi partilere giderek görüşlerini almasını istedi. Roth, Wulff’a karşı SPD ve Yeşiller’in ortak adayı Joachim Gauck’un, cumhurbaşkanlığı için en ideal isim olduğunu belirtirken, “Ama başbakan iktidar stratejisini düşünerek hareket etmişti. Yine aynı şekilde davranmaması için uyarıyorum” dedi. CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe ise, Wulff’un hatalarına rağmen yeniden güven kazanmak için fırsat verilmesini istedi.

Bir yıl içinde her şey unutulur

ALMANYA Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un, kendisiyle ilgili özel kredi ve basına sansür uyguladığı yönündeki tartışmalardan zarar almadan çıkacağı yönünde iyimser olduğu belirtildi. Bild am Sonntag gazetesi, Wulff’un çalışanlarına verdiği yeni yıl resepsiyonunda, “Bir yıl içinde her şey unutulur” şeklinde açıklama yaptığını belirtti. Haberde ayrıca, Wulff’un müsteşarı Lothar Hagebölling ile 2012’nin planlamasını sürdürdüğü ve aşırı sağcı terör örgütü tarafından öldürülen kurbanların ailelerini kabul edeceği, bunun için besteci Stephan Sulke’den bir şarkı bestelemesini istediği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!