Almanya´da seçimler başladı

Güncelleme Tarihi:

Almanya´da seçimler başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2005 00:00

Almanya´da heyecanla beklenen seçimler bugün yapılıyor. Son anketlerde CDU/CSU önde. Merkel´li Hıristiyan Birlik Partileri yüzde 41.6´da, Schröder´li SPD ise yüzde 33.7´de. Bu sonuç, iki partiye de yaramıyor. Oylarını iki-üç puan artıran hükümeti kurabilecek.

Haberin Devamı




Seçimler başladı
Almanya´da bugün yapılacak erken genel seçim öncesindeki son anketlerde, Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU, farkı koruyor ama arzu ettiği gibi Liberal Parti (FDP) ile de iktidarı kuramıyor.

SPD hafif oy yitirdi

Alman kamuoyu araştırma kuruluşları Allensbach, Emnid, Forsa, Forschungsgruppe Wahlen, GMS ve İnfratest´in son yoklamalarına göre CDU/CSU oyların yüzde 41.6´sını alarak seçimlerden en güçlü parti çıkacak.
Başbakan Schröder´in partisi SPD oyların yüzde 33.7´sini alarak yarışı ikinci sırada tamamlayacak. Hafta içinde bir ara yüzde 35´in üzerine fırlayan SPD biraz düştü. Ancak kararsızların son günde, Başbakan Schröder´in görevde kalması umuduyla SPD´ye oy vermesi bekleniyor.

Yeşiller dördüncü

Anketlere göre Sol Parti.PDS, yüzde 7.9 oy potansiyeli ile seçimlerde üçüncü büyük parti olacak ve Yeşiller ile Hür Demokrat Parti´yi (FDP) geride bırakacak. Yeşiller´in altı kamuoyu yoklama kuruluşunun ortalaması olarak oyların yüzde 7.2´sini, FDP ise yüzde 6.7´sini elde edecek.

Sandığa gidin

Sosyal Demokrat Parti (SPD) hafta başında kazandığı ivmeyi koruyamazken, diğer yandan da oylarını artırma umudunu sürdürüyor. SPD´li politikacılar son güne kadar mücadele edeceklerini belirtirken, ``Seçmenlerin mutlaka sandığa gitmesini istiyoruz’’ mesajını verdiler. Galibiyete kesin gözüyle bakan CDU/CSU´lular FDP´nin yüzde 7´lerin altına düşmesi ile endişeli.













Ağırlık CDU´dan yana

Son anketler, 2002 seçimlerinde olduğu gibi CDU/CSU´yu önde gösteriyor. Ancak, son ana kadarki bu sonuçlar Merkel´i başbakan adayı gösteren Hıristiyan Birlik Partileri´nin Liberaller (FDP) ile iktidarı kuramayacağını da ortaya koyuyor. SPD oylarını üç puan yükseltirse, bütün dengeler değişebilecek. Aynı şekilde CDU/CSU oylarını iki puan artırırsa iktidarı SPD ve Yeşiller´den alacak.












Ağırlık SPD´den yana

Hürriyet´in Türk kökenli seçmenler arasında düzenlediği seçim anketinde, Sosyal Demokrat Parti´nin açık ara liderliği sürdü. Schröder´in partisi, Türkiye´nin üyeliğine karşı çıkan ve göçmenler için net söylemleri olmayan CDU/CSU´ya (Hıristiyan Birlik Partileri) tepki oylarını topladı. Dünkü sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti 74.7, Yeşiller 9.8, CDU/CSU 5.9, Sol Parti 8.7, FDP ise 0.9 oranında Türk kökenlilerin tercihini aldı.

SEÇİM NOTLARI:

Seçme ve seçilme

18 yaşını doldurmuş ve Federal Alman Cumhuriyeti’nde ikamet eden ya da yurtdışında yaşayan her Alman vatandaşı Federal Meclis seçimlerinde oy kullanma hakkına sahiptir (aktif seçim hakkı). En az bir yıldan beri Alman vatandaşlığına sahip olan ve seçim günü 18 yaşını doldurmuş her vatandaş seçilme hakkına sahiptir (Pasif seçim hakkı).

İki oy hakkı

Almanya’da Federal Meclis seçimlerinde her seçmenin iki oyu vardır. ``Birinci oy’’ ve ``İkinci oy’’. Seçmen, birinci oyuyla nispi çoğunluk sistemine göre, kendi seçim bölgesinin direkt adayını seçer. En çok oy alan aday direkt olarak Federal Meclis’e girer. İkinci oyla parti seçilir. Bir partinin Federal Meclis’te kaç milletvekili ile temsil edileceği ikinci oyların sayısıyla belirlenir.

Yüzde 5 barajı

1953’de yüzde beş barajı kabul edildiğinden bu yana, Federal Meclis’e yalnızca, geçerli ikinci oyların en az yüzde beşini alan partiler girebilmektedir. Ancak 299 seçim bölgesinden en az 3 direkt adayının kazanması durumunda yüzde 5 barajını aşmasa bile partiler Federal Meclis’te aldıkları oy oranına göre temsil edilebilmektedir. 1996´da çıkan yasa ile seçim bölgesi sayısı 299’a düşürülmüştür. Buna göre milletvekili sayısı da 656’dan 598’a düşürülmüştür. Ancak seçim sistemi nedeniyle bu rakam 603’e yükselmişti.

Kimlikle oy

Yarın yapılacak seçimlerde sandıklar saat 8.00-18.00 arası açık kalacak. Daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de oy pusulası olmayan veya oy pusulalarını kaybedenler de kendi seçim bölgelerinde oy kullanabilecekler. Bu durumda olanlar, kimlik kartı veya pasaportlarını göstererek oy kullanabilecekler.

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!