Almanya’da öldürülen Türkler

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da öldürülen Türkler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2012 15:56

Almanya’da 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 kadın polisi öldüren aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) adlı terör hücresine yardımcı olmakla suçlanan Carsten S. ve Matthias D. adlı 2 kişi hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı.

Haberin Devamı

Karlsruhe kentindeki Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, Carsten S’nin, yaptıklarıyla ilgili olarak ayrıntılı bir şekilde ifade verdiği ve kaçma şüphesi bulunmadığı için, Matthias D’nin de hakkında yeterli delil bulunmadığı için serbest bırakıldığı, ancak haklarındaki soruşturmanın sürdürüldüğü ve soruşturma sonunda haklarında dava açılabileceği belirtildi.

Carsten S’nin, Türklerin ve 1 Yunanlının cinayetinde kullanılan Ceska marka tabancayı bir arkadaşıyla birlikte 1999 ya da 2000 yılında NSU terör hücresine verdiğini itiraf ettiği, bu nedenle 9 cinayete yardımcı olmak suçundan hakkında dava açılmasının beklendiği ifade edildi. Sözkonusu dönemde Carsten S’nin 19 yaşında olduğu, bu nedenle Gençlik Yasasına göre yargılanabileceği, ayrıca inandırıcı bir şekilde aşırı sağcılarla ilişkisini 2001’de kestiğini söylediği için cezasının hafifleyebileceği kaydedildi.

Matthias D. hakkındaki suçlamaların daha hafif olduğu, bu kişinin NSU üyeleri için Zwickau kentinde 2 ev kiraladığının ortaya çıktığı bildirildi. Federal Başsavcılığın açıklamasında, Matthias D’nin böylece, NSU üyelerinin sahte kimlik altında terör eylemlerini daha rahat bir şekilde planlamasına yardımcı olduğu, ancak yeni soruşturmaların ışığında bu suçlamaların Matthias D. hakkındaki tutuklama kararının sürdürülmesini mümkün kılmadığı belirtildi.

Daha önce, hakkında yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakılan Holger G. hakkındaki soruşturmanın da sürdüğü kaydedildi.

-Araştırma komisyonunda konuşan başkomiser görevinden alındı-
Öte yandan, zamanında Thüringen eyaletindeki cinayetleri soruşturan polis masasının şefi olan bir başkomiser, Thüringen Eyaleti Emniyet Müdürlüğündeki yönetici konumundaki görevinden alındı. Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanı Jörg Geibert ve eyaletin emniyet müdürü Werner Jakstat, sözkonusu başkomiserin, "bakanlığın ve emniyet müdürlüğünün bu kişiye karşı duyduğu sorumluluk" nedeniyle başka bir göreve verildiğini doğrularken, bazı gazete haberlerinde, bu başkomiserin, Thüringen Eyaleti Araştırma Komisyonu Başkanı Gerhard Schaefer tarafından, yaptığı açıklamalarından dolayı sert bir şekilde eleştirildiğine vurgu yapıldı.

Haberlerde, başkomiserin araştırma komisyonu huzurunda yaptığı açıklamada, 1998’de izlerini kaybettiren NSU üyelerinden birinin Anayasayı Koruma Dairesi’nin "kaynağı" olduğundan ve bu daire tarafından korunduğundan şüphelendiği yönünde görüş belirtmiş olduğu kaydedildi. Araştırma komisyonu, incelemeleri sonucunda bu iddianın doğru olmadığına karar vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!