Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da yaşayan her üç kişiden birinin en az bir alerjisi olduğu ortaya çıktı.
Ülke genelinde saman nezlesinden şikayetçi olan insanların sayısı son 20 yılda ikiye katlanırken, yaklaşık 7 milyon kişi cilt alerjisi, 4.8 milyon kişi ise alerjik durumdan dolayı belli gıdaları tüketemiyor.
Kimi zaman insanın hayatını zindana çeviren alerji neden oluşuyor? Niçin insanlar alerji olabiliyor? Bu sorunların cevabını araştırdık.
AŞIRI TEMİZLİK
Uzmanlar, alerjiler her zaman oluşabilen hastalıklar olduğunu söylüyor.
Örneğin günümüzün abartılı temizlik standartları bağışıklık sistemini daha hassas hale getirirken, aşırı stres de alerjik belirtileri arttırabiliyor. Bağışıklık sistemimizin neden böyle bir tepki verdiği ise hâlâ bilinmiyor.
Alerjinin kalıtsal olarak aktarılma ihtimali çok yüksek. Ebeveynlerden birinin alerjik olması durumunda doğacak çocukta da bu hastalığın olma ihtimali yüzde 20 ile 40 arasında. İki ebeveyninde alerjik olma durumunda ise çocukta bu oran yüzde 50 hatta 70 civarına yükseliyor.
Alerji sırasında vücutta neler oluyor?
Bağışıklık sistemi aslında zararsız olan maddelere abartılı tepkiler veriyor. Bu maddeler ‘alerjen’ dediğimiz, vücuda yabancı proteinler içeriyor. Alerjen madde deri ya da mukozayla temas ettiğinde bağışıklık sistemi alarma geçiyor. En yaygın belirtiler; kızarıklık, kaşıntı, nezle veya nefessiz kalma.
Nasıl teşhis ediliyor?
Alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek için cilt veya kan testi yapılabilir. Cilt testinde alerjiye yol açabilecek maddeler vücuda dış yollardan veriliyor ve vücudun gösterdiği reaksiyonlar izleniyor. Daha net sonuçlar veren kan testinde ise kandaki antikorlar inceleniyor.
ÇAPRAZ REAKSİYONLAR
Polen alerjisi olan kişiler genelde belli gıdalara da alerjik tepki veriyor. Mesela armut polenine alerjisi olan her iki kişiden biri elmaya da alerjik tepki veriyor. Nedeni ise armut poleni ve elmanın benzer özellikler taşıması. Vücut iki maddeyi ayırt edemiyor ve bu yüzden ‘yanlış alarm’ veriyor.
Alerji önlenebilir mi?
Anne adaylarının, pasif veya aktif fark etmez, sigara tüketiminden kaçınması şiddetle tavsiye ediliyor. Aksi halde doğacak çocuğun alerji riski katlanarak artıyor. İlk altı ay anne sütüyle beslenme de çok önemli. Vücuda yabancı proteinler başlıca alerji sebeplerinden. Nikel içeren süs eşyalarından kaçınmakta da fayda var. Çünkü egzamaya yol açabiliyor.