Almanya´da gündem Türkçe milli marş

Güncelleme Tarihi:

Almanya´da gündem Türkçe milli marş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 00:00

Almanya´da Yeşiller Federal Meclis Grup Başkan Vekili Hans-Christian Ströbele´nin, ``Alman Milli Marşı Türkçe olsun’’ sözleri Almanya genelinde büyük yankı buldu. Alman medyası Ströbele´nin önerisini sayfalarına taşırken, Alman Milli Marşı´nin bazı sözcükleri Türkçe olarak gazeteleri süsledi.

Haberin Devamı

Bild Gazetesi "Einigkeit und Recht und Hürriyet" başlığını kullandı. Berlin´de yayınlanan yerel BZ Gazetesi Alman Milli Marşı´nın ´Birlik, hak ve özgürlük. Bu uğurda çaba gösterelim. Alman vatanı için! Kardeşçe, yürekle elele!´ sözlerinin notalı Almanca ve Türkçesi yayınladı.

Bavyera´da yayınlanan Oberbayerisches Volksblatt gazetesi de öneriyi "Birlik ve adalet ve hürriyet - Alman anavatanı için" başlığıyla Türkçe duyurdu ve "Alman marşı, Türkçe mi olacak" diye sordu.

Entegrasyona hizmet eder

Hür Demokrat Parti (FDP) Grubu göç ve uyum sözcüsü Sybille Laurischk ise Ströbele’nin önerisinin ilginç bir fikir olduğunu belirterek, milli marşın göçmenlerin dilinde söylenmesinin, yabancıların Alman kültürünü anlamalarına vesile olacağını kaydetti.

CDU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Wolfgang Bosbach, Alman Milli Marşı´nın Türkçe söylenmesi entegrasyon için yanlış bir sinyaldir’’ derken CDU Berlin Teşkilatı Genel Sekreteri Frank Henkel, ``Saçma bir öneri. Bu gibi girişimler Almanya´ya karşı nefret uyandırır’’ açıklamasında bulundu.

Berlin´de 17 Eylül tarihinde yapılacak seçimlerde CDU´nun Eyalet Başbakan adayı Friedbert Pflüger ise, ``Bu tür düşüncelerin modası geçti. Bu görüşler parelel toplumların oluşmasına yol açar. Almanya´ya gelen Türkler Alman Milli Marşı´nı Almanca söylemelidir’’ diye konuştu.

Süleyman SELÇUK / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!