Almanya´da erken doğumlar arttı

Güncelleme Tarihi:

Almanya´da erken doğumlar arttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2005 00:00

Almanya´da erken doğum ve sezeryanla doğum sayısında artış olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Berlin´de 1 Aralık´ta başalayacak ve 22.si düzenlenecek olan Almanya Kadın Sağlığı ve Doğum Kongresi´nde bu yıl, erken doğum ve sezeryan konuları ele alınacak.

Uzmanlar, Almanya genelinde her beş kadından, Berlin´de ise her dört kadından birinin 35 yaşının üzerinde doğum yaptığına ve doğum ve bakım koşullarının daha iyi olmasına rağmen, erken doğum ve sezeryanların arttığına dikkat çekti.

Ileriki yaş hamilileği artiyor

Neukölln Vivantes Kliniği Başhekimi Klaus Wetter, tıp alanında yaşanan gelişmeye paralel olarak kadınların daha geç hamile kaldığını kaydetti. Klaus Wetter bunun kadın ve çocuk için özellikle ikiz ve üçüz doğumlarında büyük bir risk olduğunu da belirtti.

35 yaşının üstünde hamile kalan kadınların daha fazla bakıma, vitamin ve hormon tedavisine ihtiyaç duydukları kaydedildi. Bu tür doğumlarda, bebeklerin genelde anne ve bebeğin sağlığı açısından hamileliğin 37. haftasında sezeryanla alındığına ve erken doğum riskinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Sigara ve alkol problemi olan annelerin sayısının da azımsanmayacak düzeyde olduğunu söyleyen Berlin Charite Kliniği´nden Kadın Doktoru Prof. Dr. Joachim Dudenhausen bu konudaki rakamların kendisini hayrete düşürdüğünü söyledi. Dudenhausen, Berlin´de her dört hamileden birinin sigara içmeye devam ettiğini ve yüzde 9´unun ise düzenli olarak alkol tükettiğini söyledi.

Modern tip ölüm oranini azaltiyor

Uzmanlar, 1992 yılında yüzde 7.2 olan erken doğum oranının, 2003 yılında yüzde 9´a yükseldiğini ve 1998 yılında yaklaşık 150 bin olan sezeryan doğum sayısının 2003´te daha az çocuk doğmasına karşın 175 bine yükseldiğine işaret etti.

Federal Doktorlar Odası tarafından yapılan açıklamada ise, kadın sağlığı konusunda bütçeden ayrılan payın her yıl 750 milyon Euro olduğunu ve sadece hamile kadınların sigarayı bırakmaları için 35 milyon Euro harcandığını söyledi.

Ancak doktorlar erken doğum ve sazeryan sayısının artmasında tıbbın ilerlemesinin de büyük rolü olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtirken ``Geçmiş yıllarda kaybedeceğimiz bebekleri ve anneleri modern tıbbın her geçen gün gelişmesi sayesinde kurtarabiliyoruz’’ diye ifade etti.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!