Güncelleme Tarihi:
Hatta kavga sözcüğü olayı tarif etmekte biraz zayıf bile kalabilir. Muharebe demek daha doğru olur. Berlin Prusyalıların, Stuttgart Schwabların başkenti. Berlinliler sandviç ekmeğine schrippe, Schwablar ise wecken diyor. Son zamanda Berlin Prenzlauer Berg semti Schwab bölgesinden çok göç aldı. Berlinli Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse, Prenzlauer Berg semtinde fırınlarda artık Berlin ağzıyla değil, Schwab aksanıyla konuşulmasına içerlemiş olacak, “Burada sandviç ekmeğine ‘schrippe’ denir. Schwabların artık taşrada değil, Berlin’de yaşadıklarını kavramaları gerekir” dedi. Thierse, Schwabları “Uyuma isteksizler” diye eleştirdi.
KONU ALMANLAR OLUNCA
Yıllardır Türkler uyumsuzlukla suçlanır, ağzını bile açmazlar. Ama Schwablar uyum sağlayamıyor deyince, kıyamet koptu. Schwablar, Prusyalı Thierse’ye savaş açtı. Hatta bunu 1866’da Prusya ordularının Königgraetz tepesinde Avusturyalıları ve Schwabları yendiği kanlı meydan muharebesine kadar götürenler oldu. Schwablar tutumluluğu ve çalışkanlığıyla tanınır. Burdan hareketle çalışkan Schwablılar Prusya militarizmine karşı diye savaşı kızıştıranlar bile var. Bazıları ise Thierse’ye “Çok kültürlülük önce kendi vatandaşına saygıdan geçer” diye çıkıştı. Hatta eski Schwab başbakanı Günther Öttinger, “Berlin bizim paralarımızla yaşıyor, çenesini kaparsa iyi olur” gibi bir söz etti. Schwablı bir işadamı ise Thierse’ye Schwabları tanıması için Schwaebische Zeitung Gazetesi’ne abone edeceği, eğer özür dilerse, abone süresini uzatacağı teklifinde bulundu.
DONUT KENNEDY!
Bu aksan savaşı Almanya’da uyum anlayışının bir aynası. Güney Almanya’da hamurdan yapılan ve içine reçel enjekte edilen lokmaya krapfen denir. Berlinliler ise pfannkuchen (gözleme) diyor. Kuzey Almanya’da aynı lokma tatlısına berliner (berlinli) diyorlar. Berlinliler lokmaya berlinli denilmesinden ve kendilerinin lokmaya benzetilmesinden hiç hazetmiyorlar. 26 Haziran 1963’te dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy, Berlin Schöneberg Belediye Sarayı önünde ünlü “I am a Berliner” (Ben bir Berlinliyim) sözünü edince, Amerikan basını ‘Donut (lokma) Kennedy’ başlığını atmıştı.
SONU NE OLUR?
Meclis Başkan yardımcısı Thierse tartışmadan yorgun düştü ve Baltık Denizi’ne tatile kaçtı, elbette böyle bir gergin ortamda Schwab bölgesine gidecek değil. Thierse giderken, barış mesajı da verdi ve “önümüzdeki yaz tatilimi Schwab bölgesinde geçirebilirim, hatta burada Tübingen, Freiburg, Konstanz kentlerinde yaşabilirim” dedi. 1866’da Prusyalılar Schwabları yenmişti, şimdi Schwablar baskın çıktı. Bu tartışma, Almanya’da uyumun, farklılıkları zenginlik olarak kavramaktan geçeceği anlayışına yol açar mı? Ne dersiniz?