Güncelleme Tarihi:
Alman İslam Konferansı’nın Federal Göç ve Mülteci Dairesi ile Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı’na yaptırdığı ”Almanya’da Dini Cemiyetlerin Yaşamı” konulu araştırma sonuçlandı. Araştırmada Müslümanların kurduğu cemiyetlerin çalışmaları, yapısı ve burada çalışan din adamlarının kökeni, mesleği, görevi ve oturum statüsü konularında bilgiler yer alıyor.
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, araştırma sonuçlarını değerlendirerek, ”Sonuçlar, İslami cemiyetlerin, imamların ve Alevi dedelerinin uyum sürecindeki rolünü ortaya koyuyor” dedi. Friedrich, bu araştırma ile İslam Konferansı’nın önemli bir çalışmayı başarıyla tamamlandığını belirtti. Araştırma, Almanya’da yaklaşık 2 bin 350 cami cemiyeti ve cemevi bulunduğunu, bunların yaklaşık 2 bin 180’inde sürekli olarak bir imam veya dedenin görev yaptığını ortaya koydu.
Bu cemiyetlerin hemen hepsinde sadece dini hizmetin verilmediği, Almanya’da çok geniş alanda bir cemiyet hayatının olduğunu gösterdiği ifade edilen araştırmada, din görevlilerinin de homojen bir grup olmadığına işaret edildi. Araştırmada, cemiyet başkanı olarak görev yapan kişilerin yarısının ilk kuşaktan sonra gelen kuşaklar olduğu, din görevlilerinin ise hemen hepsinin birinci kuşak olduğu kaydedildi.
Din görevlerinin Almanca bilgilerinin bir sonraki topluma oranla daha az olduğu değerlendirilen araştırmada, bu kişilerin diplomalarının ikinci jenerasyonunun diplomalarının ortalamasına göre yüksek olduğu ifade edildi. Araştırmada, din görevlilerinin büyük bir çoğunluğunun İslam’ın diyalogdan yana olduğunu ifade ettikleri, bunun yanı sıra imamların ve Alevi dedelerinin özellikle sosyal alanlarda kendilerini geliştirmeye açık oldukları kaydedildi.