Almanya’da CIA krizi bitmedi

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da CIA krizi bitmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2005 00:00

Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman makamların Guantanamo’da bir tutuklunun ifadesini aldığını açıklarken, basın, iki tutuklunun ifadesine başvurulduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Schaeuble’nin susması için ABD’nin Halid el Masri’ye "tazminat" ödediği yönündeki açıklaması da avukatı tarafından yalanlandı.

CIA’nın Almanya üzerinden de uçuşları, Doğu Avrupa’daki gizli hapishaneleri ve Lübnan kökenli Alman vatandaşı Halid El Masri’nin terör şüphesiyle Afganistan’a kaçırıldıktan yaklaşık 5 ay sonra serbest bırakılmasıyla ilgili tartışmalar bitmedi.

Bakan bilgi verdi

Önceki gün Federal Meclis’te hükümet adına bir açıklama yapan ve El Marsi’nin kaçırılmasında Alman Gizli Haberalma Teşkilatları’nın yardımda bulunduğu iddialarını geri çeviren Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, dün Dışişleri Komisyonu’na yeniden bilgi verdi.

Schröder hükümeti döneminde Gizli Haber Alma Teşkilatları´nın faaliyetlerinden de sorumlu olan Steinmeier, Halid El Masri olayından avukatının Başbakanlık Dairesi’ne gönderdiği 8 Haziran 2004 tarihli mektupla haberdar olduğunu yineledi. Steinmeier, derhal ilgili birimlere bilgi vererek yapılması gereken en doğru şeyi yaptıklarını da savundu.

Fischer ne biliyor?

Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile Hür Demokrat Parti (FDP), El Masri’nin kaçırılması olayı ile ilgili olarak Almanya’nın eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’in de bilgi vermesini istedi.

FDP Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt, "Eski Bakan Fischer’in bu olaydan hangi düzeyde haberi olduğu ve ne gibi girişimlerde bulunduğu soruları yanıtsız kaldı. Bunlara açıklık kazandırmak gerekir" dedi.

CDU’lu Eckart von Klaedden de "Eski Bakan Joschka Fischer’in bu olaydan ne zaman haberi olduğunu ve kişisel olarak ne gibi girişimlerde bulunduğunu ben de bilmek istiyorum" diye konuştu.

Tazminat almadı

Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Federal Meclis’in önceki günkü oturumunda Alman güvenlik birimlerinin Guantanamo’da bir kişinin ifadesine başvurduğunu açıklarken, Almanya’da yayınlanan günlük gazetelerden "Süddeutsche Zeitung" bir değil, iki kişinin ifadesinin alındığını yazdı.

Gazete, Bremen’de yaşayan Türk kökenli Murat Kurnaz ile uzun süre Almanya’nın Duisburg kentinde yaşayan Moretonyalı Quld Slahi’nin ifadelerinin Alman Anayasa Koruma teşkilatının elemanları tarafından alındığına yer verdi.

Öte yandan Bakan Schaeuble, ABD’nin susması için Halid el Masri’ye tazminat ödediğini söylerken, avukat Manfred Gnjidic bunu yalanladı. El Masri’nin avukatı Gnjidic, "müvekkilim kesinlikle para almamıştır" dedi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!