Güncelleme Tarihi:
Almanya dünyada doğum oranının en düşük olduğu ülkeler sınıfında olmaya devam ediyor. Başkent Berlin’de “Almanya’da ailenin durumu ve doğum oranları” başlıklı araştırma sonucunu kamuoyuna tanıtan Federal İstatistik Kurumu Başkanı Roderich Egeler, durumu şu cümlelerle özetledi: “Almanya dünyada doğum oranı en düşük ülkeler arasında. 2020’den sonra nüfusun azalmasını engellemek için kadınların en az 2,1 oranında çocuk dünyaya getirmesi gerekiyor.” Şuan yaşları 40 ile 44 arasında olan yüz kadından 22’sinin hiç çocuğunun olmadığını söyleyen Egeler, özellikle Hamburg, Bremen gibi şehir eyaletlerde çocuksuz kadın oranının daha yüksek olduğunu belirtti.
İstatistiklere göre Hamburg’da çocuk sahibi olmayan kadınların oranı yüzde 32. Üniversite ve yüksek okul mezunlarında çocuksuz kadın oranının yüzde 30’larda olduğu, genel doğum oranının ise ülke genelinde 1,4’lerde seyrettiği de verilen bilgiler arasında.
Almanya’da anneler genel olarak iki çocuk sahibi oluyor ve kadınlarda otuz yaşından sonra anne olma eğilimi giderek artıyor. 2012 yılı rakamlarına göre annelerin yüzde 31’inin sadece bir çocuğu varken, yüzde 48’inin iki çocuğu, yüzde 15’inin üç ve yüzde 6’sının dört ve daha fazla çocuğu olduğu belirlendi. 2012 yılında
Almanya’da 673 bin 500 çocuk dünyaya geldi. Federal İstatistik Kurumu verilerine göre Almanya’da 1964’de 1 milyon 357 bin 300 çocuk dünyaya gelerek bu alanda tarihi rekor kırılmıştı. 1990 yılında 905 bin 700 çocukla rakamların giderek düştüğü gözlemleniyor.
Nüfusun giderek yaşlandığını ve azaldığını vurgulayan Egeler, çözüm olarak şu tavsiyede bulundu: “Öncelikle azalmayı durdurmak gerekiyor. Bunun için doğum oranının 1,6’ya çıkarılması gerekiyor. Nüfusta artış içinde yüzde 2,1 çocuk olması lazım.” Kadınların anne olma yaşlarının giderek yükseldiğine dikkati çeken Egeler,1970’lerde anne olma yaşının 24 olduğunu ve günümüzde ise bunun 29’a çıktığını söyledi.
"30 yaşından önce anne olan ve aile kuran kadınların oranı giderek azalıyor. Bu ise üç ve daha fazla çocuk sahibi olacak kadınların azalması anlamına geliyor.” diyen Başkan Egeler, doğum yapan kadınların birinci ve ikinci çocuk arasında ortalama yedi yıl fark bıraktıklarını kaydetti.
Göçmen ve Türk ailelere yönelik ellerinde rakam olmadığını söyleyen Egeler, önümüzdeki aylarda bu konuyla ilgili çalışma yapacaklarını duyurdu.