Almanya’da 7 bin yıllık toplu mezar

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da 7 bin yıllık toplu mezar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 12:32

Haberin Devamı

Almanya’nın Frankfurt kentinin 20 km kadar kuzey doğusunda bulunan Schöneck-Kilianstädten kazı alanında keşfedilen bir toplu mezar, 7 bin yıl önce Avrupa kıtasında yaşayan ve “Linear çanak çömlek kültürü”nün bir parçası olan çiftçi toplulukları arasında vahşi savaşlar yapıldığını, cesetlerin mutilasyonu ve işkencenin de görüldüğünü ortaya koydu.

7 metre uzunluğundaki toplu mezardan çıkartılan 26 yetişkin ve çocuk iskeleti, mezarda bulunan kişilerin savaş sırasında kafataslarına aldıkları darbelerle ya da daha sonra esir düştükleri düşmanın elinde işkence görerek öldürüldüğünü ortaya koydu. Uzmanlar buldukları kafataslarında ok yaralarının neden olduğu kafatası kırıklarına ve basit tarih öncesi silahların neden olduğu parçalanmalara rastladıklarını dile getirdi.

Almanya’da 7 bin yıllık toplu mezar


Uzmanlar toplu mezarda genç kadın iskeletlerine rastlamadıklarını ve bu nedenle saldırganların aileleri yok edip genç kadınları esir olarak yanlarına aldığı sonucuna vardıklarını söyledi.

Bazı iskeletler üzerinde hayvan kemiklerinin sivriltilmesi ile yapılmış ok uçlarının kemiğe sıkışmış halde bulunduğu da açıklandı. Ayrıca toplu mezardaki iskeletlerin yarısından fazlasının bacaklarının kırık olduğu ve bunun da savaş esirlerine yapılan işkencelere ya da cesetlere yapılan saldırılara işaret ettiği belirtildi.

Arkeologlar, bu tarih öncesi çiftçi toplumunda normalde her bireye özenle mezar yapıldığını ve gömülme işleminde büyük bir titizlik gösterildiğini söyledi ve “Bu toplu mezarla savaşın galiplerinin bir mesaj verdiğini düşündüklerini” dile getirdi.

Milattan önce 5000 yılına tarihlendirilen toplu mezarın yerinin iki farklı topluluğun yaşam alanları arasındaki sınıra denk düştüğünü belirten uzmanlar, bu vahşi savaş sonucunda galip tarafın gücünü komşularına göstermiş olduğunu söyledi.

1980’li yıllarda Almanya’nın Talheim bölgesinde ve Avusturya’nın Asparn bölgesinde de benzer toplu mezarlar bulunmuş, ancak işkence ve mutilasyon izlerine daha önce rastlanmamıştı.

Bazı uzmanlar toplu mezarda bulunan iskeletlerin bacak kemiklerinde görülen kırıkların işkenceye işaret etmediğini düşündüklerini ve bu kırıkların ölümden sonra “ölünün ruhunun katillerini takip edememesi için” yapılmış olduğuna inandıklarını da söyledi.

Mainz Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences isimli akademik dergide yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!