Almanya’da 211 milyar Euro’ya onay çıktı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da 211 milyar Euro’ya onay çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2011 10:45

Almanya Parlamentosu, ülkenin EFSF’nin 440 milyar Euro’ya ulaşması öngörülen kaynağı içindeki payını 123 milyar Euro’dan 211 milyar Euro’ya çıkmasını öngören kararı onayladı. Bu, 8 milyar Euro’luk dilimi bekleyen Yunanistan’ı sevindirdi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği’nin (AB) krizdeki ülkeleri kurtarmak için oluşturduğu Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) genişletilmesini öngören yasa Alman Federal Meclisi tarafından onaylandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in muhalefetin desteğine gerek duymadan kabul ettirdiği yasa sayesinde, Almanya’nın EFSF’deki payı 123 milyar Euro’dan 211 milyar Euro’ya çıkacak. Böylece Almanya 440 milyar Euro’luk EFSF’nin 211 milyar Euro’luk kısmını sırtlayacak. 85 ‘hayır’ oyuna karşı 523 ‘evet’ oyu ile kabul edilen kararın ardından AB Komisyonu, Almanya’nın kararını memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Karar, 8 milyar Euro’luk kredi dilimini bekleyen Yunanistan’da sevinç yarattı.

Ekim ortasında hazır olur

Euro Bölgesi’ndeki borç kriziyle mücadelede kullanılacak EFSF’deki değişikliklerin ekim ayı ortasında tamamlanacağını açıklayan AB Komisyonu Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komiseri Olli Rehn’in sözcüsü Amadeu Altafaj, “İstikrar Fonu’ndaki onay sürecinin ekim ortasına kadar tamamlanacağından eminiz. Alınan karar EFSF’ye güç katacaktır. Çözüm konusunda hızla hareket ediyoruz” diye konuştu. AB liderleri, 440 milyar Euro’luk EFSF’nin daimi hale getirilerek ülke tahvillerini satın alabilmesi ve zordaki hükümetlere ve bankalara kredi verebilmesi için yetkilendirilmesi kararı almıştı.

Karar kolay verilmiyor

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de, EFSF’nin genişletilmesiyle ilgili kararı hiç kimsenin kolay vermediğini söyledi. Schaeuble, şöyle konuştu: “Tüm dünyadaki insanlar büyük bir mali kriz olabileceği yönünde endişe duyuyor. Hiç kimse bu kararı kolay vermiyor. EFSF kurtarma şemsiyesi Federal Meclis’ten geçtikten sonra gizli bir şekilde yükseltilmeyecek. Bu konuda hiç bir şey gizlenmiyor. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) benim meclisi kandırdığım yönündeki söylemleri de çok ciddiyetsiz” diye konuştu.

Yunanistan iflas edebilir

Schaeuble, gelecekte bu konuda bir değişiklik olması durumunda, buna Federal Meclis’in karar vereceğini belirterek şunları söyledi: “Yunanistan’a yapılması öngürülen bir sonraki yardım konusunda Euro Grubu muhtemelen 13 Ekim’de karar verecek. Bu konudaki karar açık. Yunanistan’a 8 milyar Euro verilmemesi durumunda bu ülke yakında iflasa edebilir. Bu konuda Troika’nın raporunun beklenmesi ve Atina’nın uzun vadede yeniden rekabet edebilirliğine bakılması gerekiyor.”

8 milyar Euro’yu alamazsa kasım maaşları ödenmeyecek

ALMANYA’nın EFSF’deki payını 123 milyar Euro’dan, 211 milyar Euro’ya çıkarmaya izin vermesi Yunanistan’ın 159 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi için önemli bir kapı aralandı. Yunanistan kredinin altıncı dilimi olan 8 milyar Euro’yu alamazsa memur ve emeklilere kasım başında maaş ödeyemeyecek. Almanya’dan yansıyan olumlu haberlere karşılık Yunanistan’da sokaklar kaynamaya devam ediyor. Hükümetin, bu yıl emekli olacaklar ile performansı düşük 30 bin devlet memurunun maaşlarının yüzde 50-60 oranında indirme kararı memurları ayaklandırdı. Devlet memurları dün içişleri, sağlık, adalet, kalkınma, çevre ve tarım bakanlıklarının binalarını işgal ettiler. Ekonomi bakanlığını da basan memurlar 48 saatlik oturma eylemi başlattı.(Yorgo KIRBAKİ/ATİNA)

Fransa karardan memnun değişikliklerin hızla onaylanmasını istiyor

FRANSA’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean Leonetti, Almanya Parlamentosu’nun Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nda (EFSF) yapılması öngörülen değişiklikleri onaylamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Leonetti, Avrupa’nın borç yükü altındaki ülkelerine kaynak sağlayan EFSF’nin esnekliğinin artırılmasını ve güçlendirilmesini içeren değişikliklerin Almanya Parlamentosu’nda büyük bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Leonetti, Euro Bölgesi’ne üye ülkelerin tamamının çok kısa bir süre içinde EFSF’de yapılması öngörülen değişiklikleri onaylaması gerektiğini vurguladı. EFSF yapılması öngörülen değişiklikleri onaylamıştı. Yürürlüğe girebilmesi için Euro Bölgesi’ne üye 17 ülkenin parlamentolarında onaylanması gereken değişiklikler, EFSF’nin güçlendirilmesi ve yetkilerinin genişletilmesini öngörüyor.

Baroin: İkinci yardım planının alternatifi yok

FRANSA Ekonomi Bakanı François Baroin, Yunanistan’a yapılması öngörülen ikinci yardım planının alternatifi olmadığını bildirdi. Baroin, “Bir planımız var ve Fransa, Euro Bölgesi’ndeki ortaklarını destekleme stratejisini savunmaya ve Yunanistan’a ikinci kurtarma yardımı konusunda 21 Temmuz’da varılan anlaşmayı hayata geçirmek için çalışmaya devam edecek” dedi. Bunun tek stratejileri olduğunu vurgulayan Baroin, 21 Temmuz’da AB liderler zirvesinde Yunanistan’a yapılması öngörülen ikinci yardım planının alternatifi olmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!