Güncelleme Tarihi:
Gauck, Avusturya'da İkinci Cumhuriyet'in kuruluşunun 70. yıl dönümü nedeniyle Viyana'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Avusturya ve Alman halklarının nasyonal sosyalist dönemdeki terörün sona ermesini neden özgürlük olarak gördüklerini çok iyi bildiklerini söyledi.
Bazı Avrupa ve AB üyesi ülkelerde hukuk devleti ve çoğulculuğun tehdit altında olduğunu ifade eden Gauck, diğer taraftan popülist ve ırkçı hareket ile partilerin yükselişte olduğunu aktardı. İngiltere'nin AB içerisindeki kararsız pozisyonuna göndermede bulunan Gauck, DAEŞ gibi terör örgütlerinden gelen tehditlerin AB'nin dış politika yaklaşımını neden koordine ve kolektif hale getirmesi gerektiğini gösterdiğini vurguladı.
Ukrayna'daki mevcut kriz nedeniyle Avrupa'ya birlik çağrısı yapan Gauck, "Eğer Avrupa'nın her yerinde insan haklarına saygı duyulacağının garantisi artık yoksa bundan sonra Avrupa Birliği'nin üyeleri ortak güvenliklerini yeniden düşünmek zorundadır" dedi.
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ise Avusturya'nın Hitler Almanyası'nın ilk kurbanı olduğunu ve yaşanan acıları asla unutmadıklarını söyledi. İkinci Dünya Savaşı'nda müttefiklerin zaferinin Avusturya'nın kurtuluşunu getirdiğini belirten Fischer, "Avusturya, 1945'te insanlık dışı diktatörlükten kurtuldu. Müttefiklerin işgali ağır bir yük getirdi ancak onlar demokrasiye engel olmadılar. 1945'de kurtuluşun yolu açılan Avusturya, 1955'de tam özgürlüğe kavuştu" dedi.
Çocuk iken tanık olduğu savaşın kendisini derinden etkilediğini belirten Fischer, bu nedenle adaletsizlik ve şiddete hep karşı çıktığını söyledi.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı sonunda dağılması neticesinde 1918 yılında kurulan Avusturya Cumhuriyeti, 1938'de Nazi Almanyası'nın ilhakı ile ortadan kalktı. Nazi işgalinden 1945 yılında kurtulan Avusturya, bu tarihi İkinci Cumhuriyet dönemi olarak adlandırıyor. 10 yıl boyunca Fransa, İngiltere, ABD ve SSCB'nin işgalinde kalan Avusturya, 1955 yılında imzalanan anlaşmayla bağımsızlığına kavuştu.