Almanya çözüm arıyor! 83 bin doktor emeklilik sınırında

Güncelleme Tarihi:

Almanya çözüm arıyor 83 bin doktor emeklilik sınırında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2022 10:29

Almanya Doktorlar Odası (Ärztekammer), ciddi bir doktor açığı ortaya çıkacağını belirterek, acilen tedbir alınmasını istedi. Doktorlar Odası, on binlerce doktorun yakın zamanda emekliye ayrılacağını hatırlatırken, tıp fakültelerindeki öğrencilerin açığı kapatmaya yetmeyeceğine dikkati çekti. Acilen yeni öğrenim yerleri açılması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

KONU, Bremen’de düzenlenen 126. Doktorlar Odası Konferansı’nda gündeme geldi. Almanya Doktorlar Odası Başkan Yardımcısı Ellen Lundershausen, eyalet eğitim bakanlıklarına seslenerek üniversitelerde acilen 6 bin yeni öğrenim yeri açılması gerektiğini ifade etti. Üniversite kontenjanlarının son 30 yılda düştüğünü, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra tıp öğreniminin yaklaşık 16 bin kişiden 11 binlere gerilediğini belirten Lundershausen, zamanın çok önemli olduğunu vurguladı. Tıp eğitiminin çok uzun sürdüğüne dikkati çeken Lundershausen, bugün okumaya başlayanların ancak 12 ila 15 yıl içinde sağlık hizmetlerine kazandırılabilecekleri belirtti. Tıp fakültesi öğreniminin pahalı olduğunu bilindiğini ifade eden Ellen Lundershausen, ancak devletin yatırım yapmayı bırakması halinde hastalara bugün sağlanan iyi bakımın 2040’ta artık eskisi gibi olamayacağını söyledi.

Almanya çözüm arıyor 83 bin doktor emeklilik sınırında

Almanya Doktorlar Odası Başkanı Klaus Reinhardt

Haberin Devamı

YARIM GÜN ÇALIŞAN DOKTOR SAYISI ARTTI
Doktorlar Odası Başkanı Klaus Reinhardt da şu andaki doktorların yaklaşık yüzde 20’sinin yani 83 bin doktorun emeklilik sınırında olduğunu açıkladı. Öte yandan artık bazı doktorların aileleriyle de daha fazla vakit geçirmek istediklerini belirten Reinhardt, bu nedenle son dönemlerde birçok doktorun yarım gün çalışmayı tercih ettiğini, bunun da doktor açığını daha fazla artırdığını söyledi. Klaus Reinhardt, son dönemlerde doktor sayısında çok az bir artış gözlense de açığın çok büyüyeceğini ve artışın bunu kapatmaya yetmeyeceğini ifade etti. Toplumun yaş ortalamasının arttıkça sağlık ihtiyaçlarının da artacağına dikkati çeken Reinhardt, “Doktorların yüzde 13’ünden fazlası 60-65 yaş grubu arasında. Halihazırda hâlâ aktif olarak çalışan doktorların yüzde 8’i ise şu anda bile 65 yaşın üzerinde” dedi. Son dönemlerde klinik ve hastanelerin ticari kaygılarla doktorlara daha fazla hasta muayenesi yönünde baskıyı artırdığını ifade eden Reinhardt, “Sağlık sistemimizin kâr amaçlı bir 'franchise' sistemine dönüştürülmesine izin vermemeliyiz. Yatarak tedavide de endüstri benzeri süreçler istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

LAUTERBACH: ETİK DEĞİL
Doktorların çağrısına kulan veren Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach da üniversitelere ve eyaletlere çağrı yaparak tıp öğrenimini genişletmelerini istedi. Lauterbach, başka ülkelerden doktor alarak Almanya’daki doktor açığının dengelenemeyeceğini ifade ederken, “Bu aynı zamanda etik değildir” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!