Almanya casusluk skandalının neresinde

Güncelleme Tarihi:

Almanya casusluk skandalının neresinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2015 09:53

Almanya’da casusluk skandalı hükümet ortaklarının arasını giderek daha açıyor. Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar, Başbakan Merkel’in listeyi açıklaması için baskı yapıyor.

Haberin Devamı

ALMAN dış istihbaratı BND'nin Amerikan gizli servisi NSA adına yıllarca Avrupa'da işyerleri ve siyasetçileri dinlediği skandalı durulmuyor. Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar (SPD), Başbakan Merkel'in dinleme listesini açıklamasında kararlı. SPD lideri ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Başbakan Merkel'in bu listeyi parlamentoya açıklamasında ısrarlı. Başbakanlık ise ABD hükümetinin onayını almadan listeyi açıklamak istemiyor. Başbakanlık Amerikan hükümetine bu listeyi parlamentoya açıklayabilir miyiz diye başvurdu. Ancak ABD'den henüz bir yanıt alamadı.

Almanya casusluk skandalının neresinde

EMİR KULU DEĞİLİZ

SPD lideri Sigmar Gabriel, Almanya'nın ABD'yle aynı göz hizasında ortak ve reşit olduğunu, emir kulu olmadığını söyleyerek, listenin açıklanması için Başbakan Merkel'e baskı yapıyor. Alman Parlamentosu NSA Araştırma Komisyonu da bu listeyi görmek istiyor. Tartışma, ortakların arasını giderek açıyor. Gerçi Gabriel, büyük koalisyon hükümetinin casusluk skandalı yüzünden dağılmayacağını, 2017'ye kadar görevde kalacağını vurguluyor. Ama casusluk skandalının ucunun nereye varacağı henüz bilinmiyor. Başbakan Merkel üzerindeki baskı artıyor.

Haberin Devamı

SNOWDEN'LE BAŞLADI

Casusluk skandalını anlamak için 2013 yılına kadar geri gitmek gerekiyor. CİA eski sistem analisti Edward Snowden, 2013 haziranında ABD gizli servisi NSA'in milyonlarca insanın özel mailleri ve telefon görüşmelerini kontrol ettiğini açığa vurdu. Olay, Alman kamuoyunda özel bilgilerin dinleniyor olmasına karşı yoğun tepki uyandırdı. Skandal ayrıca Almanya'da genel seçim kampanyasına denk geldi. SPD, olayı seçim kampanyası yapmak istedi. Tam bu tartışmaların ortasında Başbakanlıkta Alman istihbaratından sorumlu müsteşar Ronald Pofalla, ABD'nin Almanya'da casusluk faaliyetini durdurmak için No-Spy (Dinleme Yok) sözleşmesi teklif ettiğini açıkladı. Hemen ardından dönemin içişleri bakanı Hans Peter Friedrich, Dinleme Yok sözleşmesinin imzalanma aşamasında olduğunu söyledi. Bunu Başbakan Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert'in “Dinleme Yok Sözleşmesi olacak” sözü takip etti. Bu açıklamalar Almanya'da kamuoyunun tepkisini düşürdü.

Haberin Devamı

YANILTMA

Ancak en son ortaya çıkan ABD ile Almanya hükümet yetkilileri arasındaki yazışma, ABD'nin hiçbir zaman böyle bir sözleşme teklifinde bulunmadığını gösterdi. Bu durumda dönemin başbakanlık müsteşarı Pofalla'nın kamuoyunu yanılttığı söz konusu. Skandal giderek, kamuoyunda “Daha bizim bilmediğimiz çok şey var” şüphesini güçlendiriyor. Koalisyon ortağı SPD ise casusluk skandalını kamuoyunda çok güçlü olan Başbakan Merkel'in yumuşak karnı olarak görüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!