Almanya büyük koalisyona hazır

Güncelleme Tarihi:

Almanya büyük koalisyona hazır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2005 00:00

Başbakan Gerhard Schröder’in hafta başında koltuğundan feragat etmeye hazır olduğunu açıklayıp, CDU/CSU ile SPD’nin büyük koalisyon oluşturma yolunu açacağı beklentisi arttı.

Haberin Devamı




Koalisyon Görüşmesi
Son seçimlerde aday olmayan CDU’lu Federal Savunma eski Bakanı Volker Rühe, CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel’in tutumunu eleştirdi.

Almanya´da 1966-1969 yılları arasında olduğu 35 yıllık bir aradan sonra Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) büyük koalisyon oluşturma olasılığı arttı. İki taraf da başbakanın kendilerinden olması yönündeki ısrarını sürdürdü.

CDU/CSU ve SPD’nin önceki akşam yaptığı ve yaklaşık üç saat süren nabız yoklama görüşmesinde, iki tarafın da ``İstikralı bir koalisyon oluşturma’’ konusunda olumlu bir yaklaşım sergilediği açıklandı.

Başbakan Gerhard Schröder, ``İstikrarlı ve iyi işleyen bir hükümet kurmak zorundayız ve bunu başaracağız da’’ açıklamasında bulunarak olumlu sinyaller verdi.

CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel de, seçim kampanyası sırasında iki kanadın da çok farklı bir tutum izlediklerine dikkat çekerek, ``İki hafta önce birileri bana bu kadar kısa bir süre sonra iki tarafın bu denli yapıcı şekilde görüşeceğini söylese inanmazdım.

Görüşmelerde bugünlerde ulaşabileceğimize ulaştık. Çarşamba günü yeniden bir araya geleceğimiz için memnunum’’ dedi. Merkel de büyük koalisyon için önemli bir yok kat edildiğini söyledi.

Gözler Schröder’de




Koalisyon Görüşmesi
Hafta başında `Büyük koalisyon için elimden geleni yapacağım’ diyen Başbakan Schröder’in pazar günü Dresden’de yapılacak seçimlerden sonra başbakanlık koltuğundan feragat etmeye hazır olduğunu açıklayacağı ileri sürüldü.

Berlin’de yayınlanan B.Z Gazetesi, ``Schröder 3 Ekim’de Almanya’nın ulusal bayram gününde istifa edecek. Pazartesi son iş günü mü?’’ başlığı altında bir haber yayınladı. Hükümet sözcüsü bu haberleri yalanlarken, ``Tamamen uydurma’’ dedi.

Merkel’e eleştiri

CDU’nun eski Genel Sekreteri ve Federal Savunma eski Bakanı Volker Rühe, CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel’in tutumunu eleştirdi.

Son seçimlerde milletvekili adayı olmayan Rühe, ``Her defasında CDU/CSU’nun en büyük meclis grubu olduğunu yinelemek yeterli değil. SPD’nin Sol Parti. PDS ile ortaklık etmemesi hiç de küçümsenmemeli. SPD’nin bu tutumu daha belirgin bir şekilde takdir edilmeli.

Başbakan seçiminde SPD’ye de söz hakkı verilmeli’’ dedi.
CDU/CSU Meclis Grup Başkan Yardımcısı Wolfgang Schaeuble ise Rühe’nin bu yöndeki açıklamalarına tepki gösterdi. Schaeuble, ``Rühe politikadaki son gelişmelerden epeyce uzakta. O nedenle tavsiyelerine ihtiyacımız yok. Söylediği de saçma’’ diye konuştu.

FDP’yle yeniden görüştü

CDU/CSU ile FDP dün Berlin’de yeniden bir araya gelerek son gelişmeleri değerlendirdi. CDU Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Genel Başkanı ve Edmund Stoiber ile FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ve partinin Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt’ın katıldığı görüşmede, seçim öncesinde olduğu gibi seçimlerden sonra da iyi ilişkilerin sürdürülmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!