Güncelleme Tarihi:
Önümüzdeki 10-15 yıl içinde istihdam piyasasının durumunu ele alan “2030 yılında istihdam piyasası. Göçün istihdam ve kalkınma için önemi” araştırmasının ikinci raporu, Çalışma Bakanı Nahles, Aile Bakanı Manuela Schwesig ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz tarafından açıklandı.
Bakan Nahles'e göre 2030 yılına kadar yılda 300 bin yeni göç alınması gerçekçi bir tahmin. Bakanlığın iki yıl önceki tahminlerinde ise bu rakam 100 bin olarak zikrediliyordu. Bu tahminlere göre 15 yıl sonra istihdamda 6,5 milyonluk azalma öngörülüyordu. Şimdiki daha pozitif tahminler tutarsa bu gerileme yaklaşık 1 milyonla sınırlı kalacak ve 42 milyon civarında çalışan olacak. Diğer bir versiyon ise yılda 200 bin göç alınması. Bu durumda 2 milyon çalışan azalmış olacak.
Göç politikalarının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Nahles, “Bundan dolayı bir Göç Yasası hazırlamamız mantıklı olacaktır.” dedi. Bu yaklaşımı ile Bakan Nahles de partisi ve muhalefetteki Yeşillerin yasa talebini desteklemiş oldu.
Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Özoğuz ise mülteci politikalarının istihdam piyasasındaki gelişmelerle bağdaştırılmaması gerektiğini vurguladı. Aile Bakanı Schwesig da istihdam piyasasındaki sorunların sadece göçle çözülemeyeceğinin altını çizerek, ülke içindeki potansiyelin, özellikle kadınların çok desteklenmesi gerektiğini belirtti. Raporda yer alan 2050 yılı ile ilgili tahmine göre ise mevcut şartların devamı durumunda çalışanların sayısı 8 milyon azalarak, yaklaşık 32 milyona düşecek.