Almanya, Avrupalı göçmenlere kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Avrupalı göçmenlere kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 17:34

Almanya ve Avusturya, 1 Mayıs'tan itibaren 8 doğu Avrupa ülkesinde yaşayanlara kapılarını açarken, Merkel hükümeti çalışanların, göçmen işçilerin ücretlerde düşüşe neden olacağı kaygılarını gidermek için harekete geçti. Yeni uygulamadan özellikle vasıfsız göçmenlerin olumsuz etkileneceği vurgulandı.

Haberin Devamı

Almanya işgücü piyasasını Polonya ile birlikte AB'ye 2004 yılında katılan Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya, Slovakya, Estonya, Litvanya ve Letonya'dan gelebilecek işçilere kapılarını açarken, Alman medyasında çalışanların endişeleri geniş yer aldı. ZDF, Deutche Welle kanalları ile Bild gazetesinde de dile getirilen kaygılar üzerine hükümet Alman işçilerini ucuz işgücüne karşı koruyacağını bildirdi. Almanya'ya özellikle tıp alanında ve hasta bakıcıların ilgi göstermesi beklendiği ifade edildi. Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, 1 Mayıs'taki düzenleme ile ülkeye yılda yaklaşık 100 bin kişinin göç edeceği tahmininde bulunurken Alman sendikalarının göçmen işçilerin fiyat kırmasından en çok endişe duydukları 2 sektörde; inşaat ve ağırlama- ikram sektöründe denetimlerin sıkılaştırılacağını söyledi. Bakan von der Leyen, üzerinde anlaşma sağlanan asgari ücretin ödenmesini ve yeni gelen işçilerin kaydedilmesini denetimlerle güvence altına alacaklarını bildirdi. Almanya Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, Doğu Avrupa ülkelerinden işgücü gelmesine sevinmek gerektiğini çok iş ancak az işgücü eksikliğinin ilerde daha belirgin hissedileceğini söyledi. Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de bakanlığın yasadışı göçmen işçileri tespit etmek için ilave 150 kişi daha görevlendirileceğini belirtti.

İşverenler, bu çalışanlara ihtiyaç duyduklarını belirtirken, sendikalar ise, düşük ücretle çalışmaya hazır vasıfsız işçilere de talep olmasından kaygı duyduklarını bildirdi. Nürnberg'deki İstihdam ve Mesleki Araştırmalar Enstitüsü'nün direktörü Joachim Möller, işgücü göçünün Almanya'daki çalışanlara da yarar sağlayacağını göçmen işgücünün Almanya'da vergi ve sosyal sigorta primi de ödeyeceğini ve Almanya'nın katma değerini arttıracağını söyledi.

Möller Alman istihdam piyasasının doğu Avrupa'ya açılmasının doğuracağı fırsat ve risklerin bölgelere göre farklılık gösterebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Doğu Avrupalı işgücünden en çok Almanya'daki vasıfsız işçiler ve meslek öğrenmemiş yabancılar işçiler olumsuz etkilenecek. İstihdam ve Mesleki Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Möller, yeni göç dalgasının yerleşik göçmenler açısından dezavantaj olacağını vurguladı. İstihdam piyasasının Doğu Avrupa'ya açılmasının kalifiye olmayan işgücünü zor durumda bırakabileceğini belirten uzman, uzun zamandır Almanya'da yaşayan göçmenlerin bu ortamda iş bulmalarının daha da zorlaşacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Kölner Stadt-Anzeiger, AB'ye sonradan üye olan 8 ülkenin vatandaşlarının 1 Mayıs tarihinden itibaren özel izne gerek kalmaksızın AB ülkelerinde istihdam edilecek olmalarına ilişkin yorumunda, Alman istihdam piyasasında vasıflı eleman sorununun gittikçe kendini daha fazla hissettirdiğine dikkat çekerken, "Önlem alınmazsa, bu durum ekonomik dinamikleri önemli ölçüde etkileyecektir. Sadece işsizlerin istihdam edilmesiyle sorun çözülmez. Vasıflı elemanların göçüne de izin verilmek zorundadır. İşte şimdi AB ülkelerinin tümü için geçerli olacak serbest dolaşım ve istihdam izni, Almanya?nın bu alandaki ihtiyacını karşılayacaktır. Bunun getirisi, taşıdığı olası risklerden daha büyük olacaktır" diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!