Almanlar yeni yıla karamsar giriyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar yeni yıla karamsar giriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2023 11:38

Alman kamu televizyon kurumu ARD’nin DeutschlandTrend (Almanya Trendi) adlı anketine göre Almanların önemli bir bölümü yeni yıla karamsar giriyor. Halk, ekonomik refah konusunda bir yıl öncesine göre kötümser.

Haberin Devamı

ALMANYA Trendi anketine katılanların yüzde 41’i önümüzdeki yıl ekonomik durumun kötüleşmesini beklediğini söylerken, yüzde 9’u ise iyileşme beklediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 46’sı yeni yılda ekonomide yıl boyunca önemli bir değişiklik beklemiyor. Özellikle düşük gelirli hanelerdeki insanlar ekonomik durumlarının istikrara kavuşmak yerine kötüleşmesini bekliyor. Ayrıca anket, doğu eyaletlerinde yaşayanların batıda yaşayanlara Almanlara kıyasla daha fazla endişeli olduğunu da gösterdi. Endişe duyanların oranı batıda yüzde 39 iken doğuda yüzde 47 olarak tespit edildi. En kötümserler ise AfD destekçileri oldu. AfD destekçilerinin yüzde 75’i ekonomik açıdan olumsuz düşünüyor.

Almanlar yeni yıla karamsar giriyor
YALNIZLIK KORKUSU DA VAR
Almanya’da yeni yıla girerken insanları endişelendiren sadece ekonomik gelişmeler değil. Tatil günlerindeki yalnızlık korkusu da Almanları endişelendiriyor. Ankete katılan 10 Almandan biri Noel’de ya da yılbaşında yalnız kalmaktan korkuyor. Gençlerin ise yalnız kalmaktan daha faza endişe ettiği ortaya çıktı. Ankete göre genç Almanlar arasında yalnızlıktan endişe edenlerin oranı yüzde 17, yaşlılarda bu oran yüzde 10 oldu. Ekonomik durumu iyi olmayan ve hane geliri düşük olan kişiler arasında yalnızlık korkusu yüzde 25 olarak tespit edildi. Ankette vatandaşların siyasi tercihleri de soruldu. Sonuçlara göre genel olarak çok az hareketlilik gözlendi; CDU/CSU yüzde 32, AfD yüzde 21 ve SPD yüzde 14 çıkarak son anketle aynı oranları aldı. Yeşiller destek kaybederek yüzde 14’te kaldı. FDP ise popülaritesini biraz artırarak yüzde 5’e yükseldi. Sol Parti yine yüzde 3 oy alarak ankete göre Federal Meclis’e giremeyecek.

 

BAKMADAN GEÇME!