Almanlar döneri seviyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar döneri seviyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2012 00:00

Uyum konusu sadece politikacıların ya da görevlilerin ilgilendiği bir konu değil. Bu yüzden Başbakan Angel Merkel bu hafta gençlerle bir araya geldi.

Haberin Devamı

Başbakanlıkta 16-25 yaşı arasındaki 100 genç ile uyumun nasıl daha iyi gerçekleşeceğini ve eğitimde nasıl yeni fırsatlar yaratılacağını konuştu. "Genç Uyum Zirvesi" - beraber geleceğimiz için güzel bir fikir ortamı üçüncü kez düzenlendi. Bence çok güzel bir program, çünkü gençler bizim geleceğimiz. İlerde daha fazla başarılı olma fırsatlarının olacağını umuyorum.

Alman bir atasözü diyor ki: 'Kalbe giden yol mideden geçer'. Acaba uyumda da böyle midir? Her halükarda Türk mutfağının ürünleri Alman televizyonlarını fethediyor hemde bir kaç kanalı birden. Bütün hafta boyunca 'ARD-Buffet' programı Türkiye'yi konu edindi. Pfalz doğumlu ve Türkiye kökenli sunucu Fatma Mittler-Solak özel konuklarıyla leziz yemekleri tanıttı. Çiftçi olan Şaziye Diener patlıcanlı börek pişirdi ve ARD program açılışı için bulgur pilavı ve köfte hazırlattı. Çıldır doğumlu ve şu sıra ARD'nin akşam üstü "Acemiler için Türkçe" dizisinde yer alan oyuncu Adnan Maral stüdyo mutfağında yer aldı - klasik bir şekilde döner ikram etti.

ARD bile Türkiye'yi konu ediyorsa, WDR tabii ki eksik kalamaz. geçtiğimiz günlerde en iyi yayın saatinde Türklerin sevilen yemeği döner hakkında, „Dönerin Ren Bölgesine Gelişi “ adlı bir belgesel yayınladı. Belgeselde Katja Duregger Marxloh'da „Dönermann“ adlı restoranı olan Dursun Aşcıoglu hakkında bilgi veriyor. Babası onu Duisburg'a 23 yaşındayken getirmiş. Kendisi bu tarz bir restoran işletiyordu ve döner hazırlamasını bilen birisine ihtiyacı vardi. Dursun Aşcıoğlu memleketi Bolu'da bir restoranda çalışmış ve babası hakkında şunları söylüyor: "Elime bir döner bıçağı verdi ve ben bu bıçağı bir daha elimden bırakmadım." Biz Almanlar döneri seviyoruz. Hatta "DÖGA" adında 4000 ziyaretçisi olan bir fuar dahi düzenliyoruz.

Döner şişini kim icat etti biliyor musunuz? Anadolu'da dünyaya gelen ve İstanbul'da yaşayan Kadir Nurman. Genç bir göçmen işçi olarak 60'lı yıllarda Almanya'ya gelen Nurman, otomobil firması Daimler'de montajda çalıştı. 70'li yıllarda Batı Berlin'e yerleşti ve Bahnhof Zoo'da bir dükkan açtı. Büyük bir şişte dana ve kuzu eti pişirip o zamanlar 1,50 Alman Mark'ına satıyordu. Ve bu fikir kısa zamanda çok yankı buldu. Bugün Berlin'de İstanbul'dan daha fazla döner dükkanları mevcut. Her yıl 720 milyondan fazla döner satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!