Almanlar çocuk istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar çocuk istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2005 00:00

Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü´nün yaptığı ankette Almanlar´ın çocuk istemediği ortaya çıktı. Araştırma sonuçları Alman politikacıları endişelendirdi.

Haberin Devamı

Almanya’da 20-39 yaşları arasındaki yetişkinlerin sadece yüzde 1.7’sinin çocuk sahibi olmak istediği ortaya çıktı.

Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü´nün yaptığı ankette bu yaş grubundaki erkeklerin yüzde 26’sının, kadınların ise yüzde 15’inin ömür boyu hiç çocuk sahibi olmak istemediklerini ortaya koydu.

Kariyer daha önemli

Bundan sadece 10 yıl önce Almanya’da çocuk sahibi olmak isteyen genç yetişkinlerin oranı yüzde 2, ömrü boyunca çocuk istemeyenlerin oranı erkeklerde yüzde 12, kadınlarda ise yüzde 10 olarak kayıtlara geçmişti.

Çocuk sahibi olmak istemeyenlerin yüzde 83’ünün çocuk yetiştirmek için doğru partneri bulamadığı, yüzde 62’sinin sahip oldukları yaşam standardını korumak ve yüzde 40’ının da mesleki kariyer ve boş vakitlerini kendilerine ayırabilmek için çocuklu bir aile sahibi olmak istemediği kaydedildi.

Avrupa genelinde yapılan araştırmalarda Almanya ve Avusturya’da çocuk isteme oranları gittikçe düşerken diğer AB ülkelerinde böyle bir düşüşün söz konusu olmadığı bildirildi.

Politikacılar endişeli

Almanya’da gönüllü çocuk edinme isteğinin hızla düştüğünü ortaya koyan araştırmalarının sonuçları Alman politikacıları da endişelendirdi.

İçişleri Bakanı Otto Schilly sonuçları ``endişe verici’’ bulduğunu belirterek ``Çocukları reddetmek, yaşamı reddetmektir’’ diye yorumladı.

Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU’nun Aile Politikaları Sözcüsü Maria Böhmer, gençlerin çok çocuklu ve mutlu aile örnekleri göremediği için çocuk istemediklerini iddia etti.

Maria Böhmer, ``Küçük çocuklar ve genç ebeveynler için destekler, kreş sayıları, yardımcı anne sayısı arttırılmalı’’ önerisinde bulundu.

Federal Aile Bakanı SPD’li Renate Schmidt çalışan aileler için çocuk bakımı kurumları kurduklarını belirterek, ``Aileyi destekleyici işletme kültürü yaratmak için çalışıyoruz’’ dedi.

Şafak SEZGİN / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!